När kattungen flyttar hem till dig

Posted on Posted in Tips, Tips till kattägare
Grattis till din nya kattunge! Nu är det dags att börja planera inför kattungens flytt hem till dig och här är lite tips om vad du ska tänka på.

Saker att ordna innan kattungens ankomst

Det en katt behöver för att kunna leva är mat och vatten samt en plats att uträtta sina behov på. I korta drag behöver du ordna mat- och vattenskålar samt kattlåda.

Mat- och vattenskålar

Mat- och vattenskål ska inte stå precis bredvid varandra – och du kan gärna placera ut mer än en vattenskål till din katt.

Kattlådan

Kattlådan ska inte stå i närheten av mat- eller vattenskålar. Det är viktigt att lådan/lådorna står på centrala delar i hemmet som katten ofta passerar, så att katten faktiskt använder lådan när den vill göra sina behov. Även om du bara har en enda katt så är det bra om du har minst två kattlådor i alla fall.

Men! Katter har fler behov än bara bara de livsnödvändiga

Därför rekommenderar jag en större klösmöbel eftersom katter har behov av att klösa eller komma upp i rummet för att få en överblick. Här är ett blogginlägg om vad man ska tänka på innan man köper klösträd som jag rekommenderar att du läser.

Glöm inte heller att köpa leksaker som du kan använda för att leka med din katt, så bygger ni en djupare relation tillsammans samtidigt som katten blir stimulerad och lycklig.

Transportburen

Du behöver också en transportbur så att du kan ta hem din katt när den flyttar. Tänk också på att kattungen snart växer och blir större, därför bör du köpa en bur som “räcker lite längre” än bara den första tiden i kattungens liv. Transportburen ska ha dessa dimensioner som minst: Längd 0,5 m / Bredd 0,3 m / Höjd 0,35 m. Buren kan vara mjuk eller hård, du väljer själv vilken typ som du tror passar dig och din katt bäst.

Foto: Hanna S


När kattungen kommer hem

Avgränsa en yta till din kattunge så att det inte blir för mycket nytt på en gång. Katter är territoriella djur och tycker inte om att byta platser och miljö. Oftast är de lite osäkra efter en flytt och vill gömma sig. Därför är det bra om de får vara i ett avskilt rum/utrymme första dagen eller upp till en vecka innan de får upptäcka resten av det nya hemmet. Lämna gärna deras transportbur i rummet så de kan gå in i den som en trygg plats. Avgränsningen gör att de vänjer sig vid ljud och lukter i sin nya miljö vilket gör att introduktionen till det nya hemmet och den nya familjen blir enklare.

Umgås med kattungen i det avgränsade rummet, klappa och prata med den, men om kattungen är mycket rädd eller osäker bör du använda gott förnuft och låt den också vara ifred då och då.

För vissa katter tar det tid att vänja sig vid sitt nya hem – därför kan denna 3/3/3-regel vara bra att ha i minnet.

Introduktion till äldre kattkompis

Sådana här introduktioner bör alltid gå långsamt för största chans att katternas relation ska lyckas i långa loppet. Precis som i punkten ovan bör du börja med att först avgränsa ett rum eller utrymme till kattungen, där den tidigare katten och kattungen inte kan se varandra. De kan få lukta på varandra genom en glipa under dörren till exempel, men vi vill inte att de ska se varandra förrän efter att kattungen blivit mer bekväm i sin nya miljö. Detta ger också den tidigare katten en chans att förlika sig med tanken på att det har tillkommit en annan katt i hemmet.

Byt rum på katterna korta stunder

Om man vill vara noggrann ska man därefter byta rum på katterna en kort stund (de får inte se varandra fortfarande), så att de kan nosa på varandras miljöer och känna in varandras dofter i lugn och ro. Detta ger dem en lätt introduktion så att de inte är helt främmande för varandra. Därefter kan man i korta stunder använda till exempel kompostgaller och låta katterna nosa på varandra i dörren. Sedan får de vara på varsitt håll ett tag. Så här fortsätter det tills katterna känns tillräckligt lugna med varandra så att man kan släppa ut dem tillsammans övervakade av en människa den första tiden.

Funkar allt?

Bra! Då kan du börja låta dem vara tillsammans när du är hemifrån också. Gå korta promenader och återvänd hem för att se ifall allt har gått bra.

Processen bör minst ta en vecka, men för bästa resultat utan risk för aggressioner bör detta ta 2-3 veckor.

Sagotassens Victoria's Secret & Meduseld's Yen leker i klösträdet


Hur mycket mat ska en kattunge ha? Och vilken sort?

Kattungar har en mycket intensiv period av tillväxt de första månaderna i sitt liv då de äter mycket och gör av med mycket energi. Försök lära känna din kattunge och dess behov för att avgöra vad som passar bäst i ert fall gällande mängd, antal mål om dagen med mera.

Kastrerade katter tenderar att äta för mycket

Man ska inte banta kattungar, men om de är kastrerade tenderar de att äta mer än de behöver. Lär känna din kattunge genom att låta denna äta så mycket den vill den första tiden efter att den flyttat hemifrån, men börjar kattungen bli för trind är det läge att begränsa maten något (inte innan). Såvida din katt inte blir mager och tunn på ett sätt som indikerar undervikt, så finns det inte direkt någon anledning att tvinga i katten mat – de känner själva om de behöver äta. Är kattungen fertil kommer den bränna mer energi än en kastrat och kan därför behöva mer mat.

Unga katter behöver också äta oftare än vuxna, därför är det bra om de har tillgång till mat hela tiden. Det finns massor av lösningar för de som har flerdjurshushåll där fel djur äter ur skålen med mera. Bland annat finns det ID-chipstyrda matskålar som kallas SureFeed, men man kan också helt enkelt övervaka måltiderna så att man vet att rätt katt äter rätt mat.

Vad för slags mat ska man ge?

Vilken sorts mat ni vill ge avgör ni själva, men jag rekommenderar att ni i första hand fokuserar på att ge blötmat eller råfoder (rekommenderar ej torrfoder). Läs lite mer om vad jag menar här: “Blötmat eller torrfoder? Tips på bra kattmat”.

Här får ni testa er fram till vad som fungerar för er, men som fingervisning äter våra vuxna kastrerade katter ca 200-240 gram blötmat om dagen, eller ca 4 MUSH-bollar (råfoder-fabrikat) om dagen. Eftersom kattungen växer kan och förmodligen bränner en del energi genom att hoppa runt och leka mer än en lugnare vuxen katt behöver den troligtvis mer än så.

 

Lycka till med din kattunge!