Grattis till din nya kattunge! Nu är det dags att börja planera inför kattungens flytt hem till dig och här är lite tips om vad du ska tänka på.

Det här behöver du ha med dig & ha förberett när du hämtar din kattunge hos oss uppfödare:

 1. Lämplig kattbur.
 2. Betalmedel
  • Glöm inte din mobiltelefon om du använder Swish som betalmedel
  • Banköverföring
   • Vill du betala via banköverföring ska du först kontakta din uppfödare och se till att rätt belopp sätts över till uppfödarens konto innan du ska hämta kattungen.
 3. Resa till och från uppfödaren.
  • Du förväntas lösa denna sak själv på ett lämpligt sätt för dig och din kattunge. ????

Att ordna innan kattungens ankomst

Det en katt behöver för att kunna leva är mat och vatten samt en plats att uträtta sina behov på. I korta drag behöver du ordna mat- och vattenskålar samt kattlåda.

Mat- och vattenskålar

Mat- och vattenskål ska inte stå precis bredvid varandra – och du kan gärna placera ut mer än en vattenskål till din katt. Undvik plastskålar och satsa på skålar i porslin, keramik, glas eller metall.

Kattlådan – en viktig pjäs i hemmet

Kattlådan ska inte stå i närheten av mat- eller vattenskålar. Det är viktigt att lådan/lådorna står på centrala delar i hemmet som katten ofta passerar, så att katten faktiskt använder lådan när den vill göra sina behov. Även om du bara har en enda katt så är det bra om du har minst två kattlådor ändå.

Vissa katter föredrar låda med huv och vissa andra föredrar lådor utan huv, det är en preferens de gärna utvecklar när de blir vuxnare. Kattungar från oss har använt lådor både med och utan huv under sin uppväxt och är alltså vana vid båda sorterna vid flytt.

Hopp in-kattlåda från Modkat. Foto: Modkat.

Feliway för en trygg och harmonisk katt

Feliway ger trygghet till katter i vardagen. Alla katter pratar med varandra via doftspråket, det som kallas för feromoner. Med feromoner kan katten förstå sin omgivning. Feliway använder flera viktiga feromonertyper i bl.a. produkten ”Feliway Classic” och dessa är:

 • Trygghetsferomoner – katter sprider dessa feromoner i sin omgivning när de känner sig trygga och säkra
 • Harmoniferomoner – en feromon som kattmamman sprider till sina ungar

Katter vill ha fasta rutiner och de behöver känna att de har full kontroll för att må bra. Det behovet kan många gånger vara svårt att uppfylla när katter delar hem med oss människor. Vårt moderna sätta att leva står ofta i konflikt med hur katten vill ha det.

Vanliga händelser i våra liv som påverkar din katt och som kan göra din katt orolig och ängslig:

 • Att välkomna gäster, en ny partner eller ett annat djur till vårt hem
 • Att göra förändringar i hemmet som att ändra om, köpa nya möbler eller renovera
 • Att flytta

Även små förändringar kan leda till oro och ängslan för din katt. Några katter visar detta genom olika beteendeförändringar, såsom:

 • Att kissa inne på fel ställen
 • Att klösa på möbler eller flera andra ytor
 • Gömma sig
 • Bråka med andra katter i hemmet
 • Ibland kan katten visa det med mer subtila signaler, såsom att ha dagar med mindre aktivitet, äta mindre eller tvätta sig överdrivet.

Med FELIWAY Optimum kan du kombinera kattens behov av lugn och rutiner, med din aktiva och sociala livsstil. Den nya generationen feromoner får katten att bättre än någonsin känna sig trygg i alla vardagssituationer.

Texten är hämtad från Feliway.se (med vissa justeringar) 2023-10-24.

Foto: Feliway

Men katter har fler behov!

Därför rekommenderar jag en större klösmöbel eftersom katter har behov av att klösa eller komma upp i rummet för att få en överblick. Här är ett blogginlägg om vad man ska tänka på innan man köper klösträd som jag rekommenderar att du läser.

Glöm inte heller att köpa leksaker som du kan använda för att leka med din katt, så bygger ni en djupare relation tillsammans samtidigt som katten blir stimulerad och lycklig.

BOLLY BOLLFÅGEL SÄLJS VIA VÅR KATTLEKSAKSBUTIK BOBSY SHOP

Transportburen

Du behöver också en transportbur så att du kan ta hem din katt när den flyttar. Tänk också på att kattungen snart växer och blir större, därför bör du köpa en bur som “räcker lite längre” än bara den första tiden i kattungens liv.

Transportburen bör ha dessa dimensioner som minst: Längd 0,5 m / Bredd 0,3 m / Höjd 0,35 m. Viktigt är att katten ska kunna stå upp och vända sig utan problem. Buren kan vara mjuk eller hård, du väljer själv vilken typ som du tror passar dig och din katt bäst. Här berättar vi mer om vilka burtyper vi rekommenderar.

Yen gillar att vila i sin mjuka transportbur. Foto: Hanna S.

När kattungen kommer hem

Avgränsa en yta till din kattunge så att det inte blir för mycket nytt på en gång. Katter är territoriella djur och tycker inte om att byta platser och miljö. Oftast är de lite osäkra efter en flytt och vill gömma sig. Därför är det bra om de får vara i ett avskilt rum/utrymme första dagen, gärna en hel vecka, innan de får upptäcka resten av det nya hemmet. Lämna gärna deras transportbur i rummet så de kan gå in i den som en trygg plats.

Avgränsningen gör att de vänjer sig vid ljud och lukter i sin nya miljö vilket gör att introduktionen till det nya hemmet och den nya familjen blir enklare.

Umgås med kattungen i det avgränsade rummet, klappa och prata med den, men om kattungen är mycket rädd eller osäker bör du använda gott förnuft och låt den också vara ifred då och då.

För vissa katter tar det tid att vänja sig vid sitt nya hem – därför kan denna 3/3/3-regel vara bra att ha i minnet.

Introduktion till äldre kattkompis

Sådana här introduktioner bör alltid gå långsamt för största chans att katternas relation ska lyckas i långa loppet. Precis som i punkten ovan bör du börja med att först avgränsa ett rum eller utrymme till kattungen, där den tidigare katten och kattungen inte kan se varandra. De kan få lukta på varandra genom en glipa under dörren till exempel, men vi vill inte att de ska se varandra förrän efter att kattungen blivit mer bekväm i sin nya miljö. Detta ger också den tidigare katten en chans att förlika sig med tanken på att det har tillkommit en annan katt i hemmet.

Det är också smart att börja med Feliway (läs högre upp på sidan) så ger man katterna en bättre chans att snabbare bli kompisar.

Efter någon vecka: byt rum på katterna en kort stund en gång om dagen

Om man vill vara noggrann ska man därefter byta rum på katterna en kort stund (de får inte se varandra fortfarande), så att de kan nosa på varandras miljöer och känna in varandras dofter i lugn och ro. Detta ger dem en lätt introduktion så att de inte är helt främmande för varandra. Låt dem sedan gå tillbaka till ”sin” miljö och låt dem smälta de nya intrycken. Upprepa varje dag.

Därefter kan man i korta stunder använda till exempel kompostgaller och låta katterna nosa på varandra i dörren. Sedan får de vara på varsitt håll ett tag. Det är som att man låter katterna uppleva varandra tvådimensionellt (alltså platt). Så här fortsätter det tills katterna känns tillräckligt lugna med varandra så att man kan släppa ut dem tillsammans övervakade av en människa den första tiden, då får de uppleva varandra tredimensionellt (det vill säga att de kan röra sig runt varandra).

Funkar allt?

Bra! Då kan du börja låta dem vara tillsammans när du är hemifrån också. Gå korta promenader och återvänd hem för att se ifall allt har gått bra.

Processen bör minst ta två veckor, men för bästa resultat utan risk för aggressioner bör detta ta 3-4 veckor.

Sagotassens Victoria's Secret & Meduseld's Yen leker i klösträdet

Introduktion mellan katt och hund

Även dessa introduktioner bör gå långsamt för största chans att kattens och hundens relation ska lyckas. Precis som redan är beskrivet ovan bör du börja med att först avgränsa ett rum eller utrymme till kattungen, där hunden och kattungen inte kan se varandra. De kan få lukta på varandra genom en glipa under dörren till exempel, men vi vill inte att de ska se varandra förrän efter att kattungen blivit mer bekväm i sin nya miljö. Låt hunden lukta på en filt från kattungen. Framförallt gäller detta det första dygnet. Detta är enklast om man är flera personer, för då kan någon vara med kattungen och någon vara med hunden, så de inte är ensamma.

Därefter bör man låta hunden och katten hälsa genom exempelvis kompostgaller. Kompostgaller (eller motsvarande) är toppen, då man lätt kan skilja djuren åt ifall det inte blir som man tänkt. Som många visa personer säger: det är inte hunden som bestämmer i huset, det är katten. Låt katten bestämma tempot. Är katten osäker, rädd eller till och med visar aggression (vilket är ett symptom på stor rädsla) – då går det för snabbt och processen får saktas ned.

Ta det lugnt, känn efter och avgränsa/lugna ner djuren ifall det börjar ”spåra ur”.

Förutom ovan nämnt är det också mycket viktigt för katten att få ha minst ett klösträd av högre modell (gärna hela vägen upp till taket). Katter behöver nämligen få vara ifred för att må bra, och ett klösträd med nivåer dit hunden inte kan följa med är därför ett mycket bra verktyg för att minska spänningen mellan djuren.

Det kan också vara värt att fundera på hur matskålarna är placerade så att rätt djur äter rätt foder, katter gillar oftast att ha mat ståendes framme över dagen och då ska ju inte hunden äta upp detta. Det finns speciella foderskålar som öppnas för rätt djurs ID-chip, så kallade SureFeed. Detta kan också vara något värt att i alla fall kolla upp i förväg vad detta är för något.

Ha gärna flera kattlådor (minst 2 st) så katten alltid kan gå för att uträtta sina bestyr utan att hunden kommer emellan.

Man kan också använda sig av Feliways doftavgivare för katter, med feromoner som lugnar och ger trygghetskänsla (motsvarande produkt för hundar heter Adaptil).

Glöm inte att en lyckad sammanföringsprocess bygger på tålamod. Det kan ta tid innan djuren fungerar perfekt tillsammans, men i slutändan är det värt mödan.

pets inside the house
Photo by belen capello on Pexels.com

Hur mycket mat ska en kattunge ha? Och vilken sort?

Kattungar har en mycket intensiv period av tillväxt de första månaderna i sitt liv då de äter mycket och gör av med mycket energi. Försök lära känna din kattunge och dess behov för att avgöra vad som passar bäst i ert fall gällande mängd, antal mål om dagen med mera.

Kastrerade katter tenderar att äta för mycket

Man ska inte banta kattungar, men om de är kastrerade tenderar de att äta mer än de behöver. Lär känna din kattunge genom att låta denna äta så mycket den vill den första tiden efter att den flyttat hemifrån, men börjar kattungen bli för trind är det läge att begränsa maten något (inte innan).

Såvida din katt inte blir mager och tunn på ett sätt som indikerar undervikt, så finns det inte direkt någon anledning att tvinga i katten mat – de känner själva om de behöver äta. Är kattungen fertil kommer den bränna mer energi än en kastrat och kan därför behöva mer mat.

Unga katter behöver också äta oftare än vuxna, därför är det bra om de har tillgång till mat hela tiden. Det finns massor av lösningar för de som har flerdjurshushåll där fel djur äter ur skålen med mera. Bland annat finns det ID-chipstyrda matskålar som kallas SureFeed, men man kan också helt enkelt övervaka måltiderna så att man vet att rätt katt äter rätt mat.

Vad för slags mat ska man ge?

Till en början kan ni ge samma mat som kattungen är van vid från uppväxten. Om ni vill byta foder så gör det under en längre period där först en liten del nytt foder introduceras. Dag efter dag lägger man på mer nytt foder och minskar det gamla, tills man gått över helt på det nya.

Det ska gå långsamt eftersom katter har känsliga magar (det vill säga: de kan få problem med lös avföring under långa perioder om de äter foder som de är ovana vid).

Du får information av oss om vad just din kattunge är van vid att äta när den flyttar hem till dig. Om du vill läsa mer tankar om utfodring rekommenderar vi dig att läsa här.

Lycka till med din kattunge!

Translate Site »