Välkommen till SE*Meduseld's

Vi föder upp Brittiskt korthår: colourpoint, solida & mönstrade (agouti). Vårt stamnamn registrerades 2014 av Anna Carlsson, som är huvudinnehavare. Sedan 2019 är Hanna Sevéus medinnehavare i stamnamnet. Katteriet är fördelat på två team: Team Sundbyberg & Team Danderyd, båda i norra Stockholm.

Vi äger våra egna katter och har våra egna planer – precis som andra uppfödare. Skillnaden mot andra uppfödare är framförallt att vi delar på stamnamnet "SE*Meduseld's" och samarbetar nära varandra. Alla katter lever med oss som fullvärdiga familjemedlemmar i våra hem. Vi testar alla våra avelskatter för HCM, PKD & HD.

Vår målsättning med katteriet

Vi vill självklart föda upp så friska katter som möjligt med gott temperament och rastypiska drag. Därför hälsotestar vi våra katter för hjärt-, höft- och njurdefekter, så att alla avelsdjur har största möjliga chans att ge hälsosamma avkommor. Läs gärna mer om hälsotester här.

Det är många aspekter att förhålla sig till, och vi lägger mycket tid för att planera och genomföra vissa kombinationer av katter. Vissa delar av våra planer har tagit flera år att genomföra, som exempelvis att föda upp colourpoint-bärare som förhoppningsvis ska ge colourpoint-kattungar i framtiden. Den första avkastningen på den linjen kom ca 4 år efter att vi börjat planera detta. 🙂 Så uppfödning tar tid med andra ord, och det finns många långsiktiga planer i gång hos oss.Välkommen till SE*Meduseld's

Vi föder upp Brittiskt korthår: colourpoint, solida & mönstrade (agouti). Mitt stamnamn registrerades i SVERAK (FIFe) 2014 och innehas av mig, Anna Carlsson. I april 2019 blev jag SVERAK-diplomerad uppfödare.
Tillsammans med min man Adam bor jag i Knivsta, en härlig liten ort 10 minuter från Uppsala & ca 15-20 minuter från Arlanda flygplats. Vi bor i lägenhet tillsammans med våra katter, som såklart lever med oss som fullvärdiga familjemedlemmar. Vi testar alla våra avelskatter för HCM, PKD & HD.

Hur det började

Min farbror och faster har två Brittiska korthår, Grace & Chiaro, som fick mig och sedermera Adam störtförälskade i rasen. När vi skulle köpa egen katt blev det dock så att vi vände oss till Uppsala Katthem, och på den vägen kom Kenneth & Bobby (Obelix) in i våra liv. De har gett oss så mycket kärlek, kunskaper och insikter – det går inte att tänka sig ett liv utan dem, de är oss så kära.

Britterna kom in i våra liv

Vi beslutade oss att vi skulle köpa raskatt ändå, och till slut år 2013 föll valet på lilamaskade S*Sagotassens Victoria’s Secret som vi valde att kalla för “Fredda”. Hon visade sig vara en väldigt bestämd tös som blev hemmets lilla poliskonstapel – en riktig själsfrände till både mig och Adam, hon är verkligen en väldigt speciell katt för oss. Ännu mer speciellt känns det att precis på Freddas 1-årsdag registrerades mitt stamnamn in i FIFe officiellt – ett datum jag med enkelhet kommer ihåg: 31 januari 2014.
Under 2014 tog vårt katteri fart då vår första avelskatt flyttade in till oss, och på den vägen är det. Det har varit mycket händelserika år som har lärt mig mycket om ödmjukhet, glädje, sorg samt vikten av vänskap och samarbeten.

Vår målsättning med katteriet

Vi vill självklart föda upp så friska katter som möjligt med gott temperament och rastypiska drag. Därför hälsotestar vi våra katter för hjärt-, höft- och njurdefekter, så att alla avelsdjur har största möjliga chans att ge hälsosamma avkommor.

Det är många aspekter att förhålla sig till, och vi lägger mycket tid för att planera och genomföra vissa kombinationer av katter. Vissa delar av våra planer har tagit flera år att genomföra, som exempelvis att föda upp colourpoint-bärare som förhoppningsvis ska ge colourpoint-kattungar i framtiden. Den första avkastningen på den linjen kom ca 4 år efter att vi börjat planera detta. 🙂 Så uppfödning tar tid med andra ord, och det finns många långsiktiga planer i gång hos oss.

SE*Meduseld's har tillstånd från Länsstyrelsen i Uppsala län för att bedriva kattuppfödning, enligt §16 Djurskyddslagen. 

Welcome to SE*Meduseld's
We breed British Shorthair: Colourpoint, Solid/Self & Tabby/Agouti. Our cattery name was registred January 31st 2014, and is owned by me, Anna Carlsson. Since April 2019, I hold the SVERAK breeder diploma. I live together with my husband Adam in a lovely town called Knivsta (near Arlanda Airport, the capital airport of Sweden).

We live in an apartment together with our cats, who live with us as full fledged members of our family. All our breeding cats are health tested: HCM, PKD and HD. If you are curious of getting a cat from us, I welcome you to contact me at anna@meduselds.se.

The county government of Uppsala has given us an extended permission for breeding cats according to Swedish law, §16 Animal Wellfare Act. It means that we have been inspected by the county government and are trusted to have an upscaled breeding programme.

Teamen i SE*Meduseld's

Anna Carlsson

Team Sundbyberg, SE*Meduseld's sedan 2014
SVERAK-diplomerad uppfödare sedan 2019

britter@meduselds.se

Har delat livet med Brittiskt korthår i år

Hanna Sevéus

Team Danderyd, SE*Meduseld's sedan 2019

britter@meduselds.se

Har delat livet med Brittiskt korthår i år

Länkar / Links

Kattuppfödare vi rekommenderar

Cat breeders we recommend

S*Alway's

Brittiskt korthår (BSH), Knivsta Sweden

LT*Amber Wishes

Brittiskt korthår (BSH), Vilnius Lithuania

SE*BaraBus

Brittiskt korthår (BSH), Kungsör Sweden

Emenheim

Selkirk Rex, Knivsta Sweden

Rozehip's

Brittiskt långhår (BLH), Gotland Sweden

S*Tiddlywinks

Selkirk Rex, Sjöbo Sweden

Spinnbollen's

Brittiskt korthår (BSH), Norrtälje Sweden

Informationssidor & kattverksamheter

Information sites & Cat organisations

SVERAK
MSK
Brittsällskapet
Brittringen
Kattstatus.se

Prefixet "Meduseld's"

Namnet Meduseld kommer från Sagan om ringen-triologin (av JRR Tolkien). Meduseld är en hall där Rohirrims kungasläkte bor, beläget i staden Edoras. Namnet kommer från det anglosaxiska språkets "Maeduselde", som betyder "mjödhall". Det har en trevlig klang som Anna tycker om, och är inte heller överanvänt i andra sammanhang – vilket vi gillar.

"Golden Hall", Meduseld i Peter Jacksons filmatisering av Sagan om ringen
ur filmatiseringen av Sagan om de två tornen (2002)

HCM-testade avelskatter

HCM screened breeding cats

HD-testade avelskatter

HD tested breeding cats

PKD-negativa avelskatter

PKD negative breeding cats