Om oss

Brittiskt korthår & Selkirk Rex-uppfödare

Vi, Anna, Hanna & Emma, är Brittiskt korthår-uppfödare på hobbynivå i norra Stockholm. En nyhet från 2022 är att SE*Meduseld’s också föder upp Selkirk Rex-katter. Vårt färgfokus ligger på colourpoint, solida & mönstrade (agouti) i båda raserna.

Stamnamnet registrerades 2014 av Anna Carlsson, och några år efter blev Hanna Sevéus & Emma Carlsson medinnehavare. Katteriet är fördelat på tre team: Team Sundbyberg & Team Danderyd, båda i norra Stockholm, samt Team Knivsta, strax söder om Uppsala.

Vi äger våra egna katter och har våra egna planer – precis som andra uppfödare. Skillnaden mot de flesta andra katterier är framförallt att vi delar på stamnamnet “SE*Meduseld’s” och samarbetar nära varandra. Alla katter lever med oss som fullvärdiga familjemedlemmar i våra hem och några av våra katter bor hos våra fantastiska fodervärdar.

Vi testar våra avelskatter för HCM och PKD rutinmässigt, och stickprovsmässigt för andra sjukdomar/defekter. Vi tar även både stickprov & rutinmässiga prov på våra katter för Tritrichomonas Foetus & Giardia Intestinalis.

Vår huvudsakliga inriktning är Brittiskt korthår och tanken är att Team Knivsta stundtals kommer ha Selkirk Rex-kullar. 

Vi vill självklart föda upp så friska katter som möjligt med gott temperament och rastypiska drag. Därför hälsotestar vi våra katter för hjärt- och njurdefekter, så att alla avelsdjur har största möjliga chans att ge hälsosamma avkommor. För att stämma av att vår avel går i rätt riktning besöker vi kattutställningar, oftast flera gånger per år, för att få bedömningar av våra katter från professionella domare gentemot rasstandard och mot andra katter.

Vår målsättning är att framförallt föda upp colourpoint-varianter i “klassiska” färger – dvs. solida & tabby. I vårt avelsprogram ingår det katter som ibland kan ge lite andra färger än de vi primärt fokuserar på, eftersom vi arbetar för en hälsosam bredd av genetisk variation inom colourpoint. Det är många aspekter att förhålla sig till, och vi lägger mycket tid för att planera och genomföra vissa kombinationer av katter.

Så uppfödning tar tid med andra ord, och det finns många långsiktiga planer på gång hos oss. 

Så kommer du i kontakt med oss

Vill du lämna en intresseanmälan för framtida kullar önskar vi att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev (länk finns längre ned på denna sida). Här kan du läsa om hur allt går till.

Om du undrar över något eller vill veta mer, skriv ett DM (privat meddelade) till vår Instagram @meduselds_cattery. Notera att vi INTE tar emot intresseförfrågningar via DM. Vi svarar när vi har möjlighet.

Allt gott!

Anna Carlsson

Team Sundbyberg

Hanna Sevéus

Team Danderyd

Emma Carlsson

Team Knivsta

Var kommer namnet ”Meduseld” ifrån?

Vi gillar fantasy väldigt mycket vilket vårt stamnamn speglar. Namnet kommer från det litterära verket Sagan om Ringen, och figurerar framförallt i bok/film två: De två tornen. Meduseld är namnet på Rohans kungahall i staden Edoras där kung Theoden har sitt säte. Den går också under namnet ”den gyllene hallen” (”the golden hall”).

Ursprunget kommer från anglo-saxiska ordet ”maeduselde” som betyder ”mjödhall” (som har konnotation till ”fest”, ”glädje”). Så här ska namnet uttalas: Medu-seld.

Utställningar vi vill delta på

17-18 juni 2023

UK, Uppsala (SE)

8-9 juli 2023

CKK, Kalmar (SE)
Translate Site »