Vi planerar kattungar vintern 2024 – Läs mer.

Brittiskt korthår – en fantastisk katt

Brittiskt korthår är enligt SVERAKs statistik på topp 10 av Sveriges populäraste kattraser. Utseendemässigt är den en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3-4 års ålder.

Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige. De passar bra i de flesta hushåll, från barnfamiljen till den ensamstående. Eftersom de är enkla att hantera och sköta är Brittiskt korthår en bra nybörjarras.

Passar de flesta, bl.a. barnfamiljer, singelhushåll och pensionärer.
Nallebjörnsliknande utseende.
Lugn och godmodig, med bus i benen stundtals.

Visste du att …

… Brittiskt korthår kallades ”British Blue” i begynnelsen? När kattrasen Brittiskt korthår blev till runt 1870-talet (källa) fanns bara en enda godkänd färg, nämligen blå (grå). Därför hette kattrasen ”British Blue” (Brittisk blå). Numera finns rasen i många, många fler färger och varianter så därför har man övergått till det mer generella namnet ”Brittiskt korthår” eller ”Brittiskt långhår” beroende på pälsvariant.

”British Blue” är ett epitet som hänger kvar på vissa håll, men som egentligen inte ska användas som benämning på Brittiska kort- eller långhår.

Syskonrasen Brittiskt långhår

Från 2017 är också Brittiskt långhår en godkänd ras i förbundet FIFe, som det svenska kattförbundet SVERAK tillhör, och de är en syskonras till Brittiskt korthår (de har samma ursprung).

Långhåren har samma karaktäristiska drag som Brittiskt korthår, och är godkända i samma färger – med undantaget att pälsen är lång till semilång. Det kan faktiskt födas Brittiska långhår efter två korthåriga föräldrar, om båda föräldrarna bär anlaget för långhår.

 

Annons

Beskrivning av Brittiskt korthår

Ursprungstexten är hämtad från Brittringen, vissa delar är redigerade av Anna.

Kroppen och huvudet

Först syns ett runt och brett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna som ger det nallebjörnsliknande utseendet, sedan små, lätt rundade öron som sitter brett isär.

Kroppen är knubbig med korta och kraftiga ben vilka avslutas med fasta och runda tassar som den tar sig lekfullt och nyfiket fram på. Avslutningsvis en kort och tjock svans med lätt rundad svanstipp.

Ögon med ett öppet uttryck

Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad.

Till undantagen hör de silver- och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon och colourpointbritterna, “de siamesmaskade”, med sina blå ögon. Även höggradigt vitfläckiga eller vita katter får ha ett öga orange och ett öga blått, eller båda ögonen blå.

Pälsens känsla

Den korta, täta, plyschliknande pälsen finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré (randig), tabby (marmorerad), spotted (prickig) och tickad (viltmönstrad). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade (det vill säga ha inslag av röda/creme fält i pälsen).

Britterna är också godkända i olika maskfärger (colourpoint). Britterna kan också vara silver- och goldenfärgade i kombination med flera olika anlag.

Det ljuva temperamentet

Britten är en vänlig och tillgiven, godmodig och lättskött. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. De är ofta lugna, tycker om att ta saker i egen takt – men uppskattar bus och lek också.

De vill vara där sin ägare är och följer gärna med från rum till rum. De uppskattar kel, men britten är oftast inte en “gosekatt” i knät, även om sådana såklart finns, men umgås gärna bredvid i soffan exempelvis.

Rasstandard i FIFe

Fritt översatt från engelska av Anna.

Beskrivning i standarden

Generellt
Brittiskt korthår ska vara stor till medium.
Huvud
Huvudformen ska vara rund och massiv med en bred skalle.
Nosen ska vara kort, bred och rak med en liten inbuktning, dock ej ett stop som hos "Exotic" (korthårig Perser, Annas anmärkning).
Hakan ska vara kraftig/stark.
Öron
Öronens form ska vara små och något rundade i topparna.
Öronen ska vara placerade brett isär.
Ögon
Ögonens form ska vara stor, rund och med öppet uttryck och satta brett isär.
Ögonfärgen ska vara kopparfärgad eller djup orange / blå / odd eyed / grön eller blågrön (grön föredras).
Nacke
Huvudet sitter på en nacke som är kort, kraftig och välutvecklad.
Kropp
Kroppen är i sin struktur muskulös, cobby. Bred bröstkorg, axlar och rygg. Kraftig och gedigen.
Ben
Benen är korta och kraftiga.
Tassarna är runda och fasta.
Svans
Svansen är kort och tjock, med en något rundad topp.
Päls
Pälsen är i sin struktur kort och tät, och ska inte ligga platt. Den ska ha en bra underull. Fin textur, som ska kännas "crisp" (något sträv) vid beröring.
Pälsens färg ska vara enhetlig ner till rötterna, undantaget mönstrade och silvervarianter.

Poängskala

Maximalt 100 poäng.

Huvud
Generell form, nos, käkar och tänder, panna, haka.
Placering och form på öron.
Form, storlek och placering av ögonen.
30 p
Ögonfärg
10 p
Kropp
Form, storlek benstruktur.
Form på benen och tassarna.
Svans och svanslängd.
20 p
Päls
Färg, markeringar och mönster, tippning, fläckighet.
20 p
Päls
Kvalitet, textur & längd.
15 p
Kondition
5 p

Certifikat

Lägsta poäng för att nå upp till certifikatkrav på kattutställning. (* PH kallas oftast för HP, Hederspris, på svenska utställningar.)

Klass 1 / 2
PH (Price Honorary) *
Klass 3 / 4
CACS / CAPS
97 p
Klass 5 / 6
CAGCIB / CAGPIB
96 p
Klass 7 / 8
CACIB / CAPIB
95 p
Klass 9 / 10
CAC / CAP
93 p
Klass 11
CACJ
93 p
Klass 12
CACC
93 p

Källa: fifeweb.org

Translate Site »