Varning för torrfoder från bl.a. Applaws! Har lett till hundratalet dödsfall! Mer info här.

En fantastisk katt

Brittiskt korthår
Brittiskt korthår är enligt SVERAKs statistik på topp 10 av Sveriges populäraste kattraser. Utseendemässigt är den en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3-4 års ålder.
Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige. De passar bra i de flesta hushåll, från barnfamiljen till den ensamstående.

Passar de flesta, bl.a. barnfamiljer, singelhushåll och pensionärer.
Nallebjörnsliknande utseende.
Lugn och godmodig, med bus i benen stundtals.

Brittiskt långhår

Från 2017 är också Brittiskt långhår en godkänd ras i förbundet FIFe, som det svenska kattförbundet SVERAK tillhör, och de är en syskonras till Brittiskt korthår (de har samma ursprung).

Långhåren har samma karaktäristiska drag som Brittiskt korthår, och är godkända i samma färger – med undantaget att pälsen är lång till semilång. Det kan födas Brittiska långhår efter två korthåriga föräldrar, om båda föräldrarna bär anlaget för långhår.

Beskrivning av Brittiskt korthår

Ursprungstexten är hämtad från Brittringen, vissa delar är redigerade av Anna.

Kroppen och huvudet

Först syns ett runt och brett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna som ger det nallebjörnsliknande utseendet, sedan små, lätt rundade öron som sitter brett isär.

Kroppen är knubbig med korta och kraftiga ben vilka avslutas med fasta och runda tassar som den tar sig lekfullt och nyfiket fram på. Avslutningsvis en kort och tjock svans med lätt rundad svanstipp.

Ögon med ett öppet uttryck

Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad.

Till undantagen hör de silver- och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon och colourpointbritterna, “de siamesmaskade”, med sina blå ögon. Även höggradigt vitfläckiga eller vita katter får ha ett öga orange och ett öga blått, eller båda ögonen blå.

Pälsens känsla

Den korta, täta, plyschliknande pälsen finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré (randig), tabby (marmorerad), spotted (prickig) och tickad (viltmönstrad). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade (det vill säga ha inslag av röda fält i pälsen).

Britterna är också godkända i olika maskfärger (colourpoint). Britterna kan också vara silver- och goldenfärgade i kombination med flera olika anlag.

Det ljuva temperamentet

Britten är en vänlig och tillgiven, godmodig och lättskött. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. De är ofta lugna, tycker om att ta saker i egen takt – men uppskattar bus och lek också.

De vill vara där sin ägare är och följer gärna med från rum till rum. De uppskattar kel, men britten är oftast inte en “gosekatt” i knät, även om sådana såklart finns, men umgås gärna bredvid i soffan exempelvis.

Translate Site »