En av de viktigaste inköp du kan göra till din katt är möbler avsedda för att klösas på. Många kattägare upptäcker att innekattens behov av att vässa klorna ofta innebär att soffan eller mattor får ta lite stryk.

För att tillgodose kattens behov och samtidigt leda katten till ställen där det är ok att klösa är det viktigt att ge dem möjligheten till klösträd, klöspålar och/eller speciella kartonger som de kan använda.

Ett klösträd blir en investering både för dig och din katt för att båda parter ska må bra!

Innehåll

Vilken sorts klösträd ska man välja?

Det finns en uppsjö olika klösträd som passar alla olika sorters behov man kan tänka sig, anpassade efter takhöjd, fristående möbler, fäst på väggar och dylikt. Det finns vissa aspekter som kan vara bra att ta hänsyn till vid valet av klösträd så att möbeln kan hålla länge i ert hem, som vi skriver om lite längre ned. Jag rekommenderar särskilt klösträd i neutrala färger som inte sticker ut som “anskrämliga”.

Klösträden blir mer rejäla och stadiga om de har en större diameter på klöspålarna (absolut minst 9 centimeter i diameter, gärna större om du hittar). Glöm inte att dubbelkolla din takhöjd om du beställer ett träd som ska spännas upp mellan golv och tak för att stå stadigt!

Klöspålar som är fristående är också jättebra att placera i olika delar av hemmet, tänk då på att de gärna får ha höjd så katten kan sträcka ut sig när hen klöser, gärna omkring 80 cm eller högre om man hittar en sådan.

Det finns också snygga kartonger man kan köpa till sina katter med avsedd klösyta. Ofta är det någon fin färg eller något fint tryck på sidan av kartongen så att den blir en dekorativ inredning i ens hem. Eftersom katter älskar kartong så är dessa väldigt uppskattade att både sova på och att använda för att vässa klorna. 

Jag rekommenderar verkligen dessa möbler, dels för att de är billigare än andra möbler men håller oerhört länge (de är inte menade att slängas efter någon vecka!) och dessutom väger de lite och är enkla att ställa undan om man önskar det någon gång.

Rubel sover på kartongklös
SE*Meduseld’s Rubel sover på en kartongklös från Flying Tiger DK

Ta gärna till när det gäller klösträdets storlek

Katter gillar framförallt att komma upp i höjdled, därför rekommenderar jag särskilt att ni tittar på möbler som är höga, med hyllplan som gör det enkelt att ta sig upp och ned för katten. Gärna där klöspålarna är många, gärna så avskalade som möjligt (det vill säga att det är mest påle och hyllplan, inga “roliga” detaljer).

Natural Paradise XL klösträd från zooplus.se är ett klösträd i bra storlek för alla katter, dessutom med löstagbara tygdelar. Bilden är från Zooplus egen webb.
Natural Paradise XL klösträd från Zooplus.se är ett klösträd i bra storlek för alla katter, dessutom med löstagbara tygdelar. Bilden är från Zooplus egen webb.

Välj ett klösträd som har avtagbara tygdelar

… det är inte alla klösträd där man kan göra det. Detta rekommenderas särskilt eftersom en klösmöbel förväntas att hålla under många år, och då är det ju givet att tyget kommer bli smutsigt och behöva rengöras. Inte så kul då om man inte kan ta loss det.

Det finns några modeller/serier från tyska webbshoppen Zooplus (som har en svensk sida, det är väldigt enkelt och tryggt att handla via dem) som kallas Natural Paradise där man kan ta bort tygdelarna t.ex.

Meduseld’s Essing håller utkik från en av klösträdets löstagbara myspuffar.

Ha gärna flera klösträd om du har möjlighet

Det kan räcka med att man har en mindre klöspelare i ett rum, ett större klösträd i det rummet där man brukar spendera mest tid (troligen vardagsrummet för de flesta) och något annat litet i övriga rum – till exempel kartongmöbler som är klösvänliga.

Vi själva har klösmöbler i de flesta rum (utom badrum och kök), till exempel.

Den här klöspelaren, “Nåle-krads”, från danska Kattens No. 1 är 80 cm hög och har god kvalitet som håller länge. Placeras med fördel ut i rum där man inte har plats för klösträd.
En jättesöt klöstunnel från Zooplus.se, ur serien ”Natural Paradise”. Ett fint komplement till ett eller flera klösträd.

“Men min katt använder inte sitt klösträd”

… är något vi ofta får höra. Och det stämmer troligen också, men jag önskar verkligen att man ger det ett eller flera försök till.

Ofta kan placeringen vara viktig för katterna, om trädet inte står på en tillräckligt central plats i hemmet som ger utsikt över vad som händer (där klösträdet blir den centrala spaningsplatsen) eller inte ger utsikt genom ett fönster (som brukar vara väldigt populärt) så tenderar katterna att helt strunta i det. Det kan handla om att flytta trädet en meter åt någon sida, att flytta klösträdet till “rätt” centrala punkt i hemmet, att placera trädet närmre ett fönster eller rotera på det så att den står åt “rätt” håll etcetera.

Eller så står trädet i fel rum och när man flyttat trädet till ett annat rum så blir den helt plötsligt jättepopulär. Så ge ditt träd en chans till eller flera! Och glöm inte att leka med katten i klösträdet med vippor eller annat. Då blir det en rolig plats för din katt som erbjuder lite utmaningar.

Meduseld’s Peso vilar på ett hyllplan i klösträdet.

Zoobutiker vi särskilt rekommenderar:

  • Zooplus.se – en tysk djurbutik på nätet som skickar varor till Sverige. De har allt möjligt i kattväg. Det är tryggt och enkelt att handla där, det är en av de populäraste djurbutikerna på nätet för tillfället, berättade en insiderkälla på PostNord för mig.
  • Supercat.se – här finns fina tillbehör till din katt som klösträd, halsband, vattenfontäner och designade klösmöbler i kartong.
  • Flying Tiger DK (TGR/Tiger) – detta är en prylbutik med massor av billiga småprylar. För något år sedan i skrivande stund började de med husdjurstillbehör. Tyvärr finns inte något enhetligt sortiment mellan alla butiker, det kan alltså variera vad som finns mellan butikerna. Oftast har de i alla fall lite olika typer av klösmöbler i kartong som ser käcka ut.
  • Zoo.se  – detta är en stor fysisk butik i Bromma, Stockholm (Bromma Blocks) som också finns på webben. De har ett stort utbud av olika kända husdjursmärken, särskilt bra är att de säljer det högkvalitativa märket Kattens No. 1 som tillverkar väldigt bra klösmöbler.
  • Granngården – detta är framförallt en fysisk butikskedja som finns på lite olika orter i landet. De har också en webbshop som har ett något mindre utbud. De har en katt/husdjusavdelning som brukar ha massor av smått och gott, bl.a. klösmöbler i kartong. Där kan man också köpa kattmat och strö, eller som vi gör: köper stallpellets och cellulosapellets till våra PeeWee-lådor.
Translate Site »