Det finns mycket att tänka på när du ska välja en kattbur. Först och främst ska du tänka på att din kattunge må vara liten idag, men den växer och blir större. Vanligtvis är Brittiska korthår mellan 3,5–7 kg tunga, så varför inte vara förberedd och välja en bur som tål lite extra belastning ut i fall att din britt blir storväxt? 🙂

Men burar handlar inte bara om kilon på den som färdas inuti. Kattburen ska också passa din katt i storlek. Katten ska både kunna stå upp och kunna vända sig i buren, och om det finns lite mer plats så är det bara positivt. Det finns många olika modeller, och man kan dela upp dem i två större huvudkategorier: mjuka burar och hårda burar.

Innehåll

Mjuk kattbur – skön och snygg

Mjuka burar kommer i många former och storlekar. Det finns sådana som är mer anpassade för hund och de som är anpassade för både små hundar och katter. Undvik små hundväskor (sådana där det finns ett hål för hundens huvud att sticka upp ur) till din katt, de är inte så användbara för kattägaren. Några exempel på några burtyper: ryggsäckar, canvasburar med stålram och axelväskor med långa bärremmar.

Vi rekommenderar särskilt dessa modeller:

Sherpa bag – stadig och enkel kattbur

Bärremmarna går runt under själva väskan, vilket innebär att väskan är stadig och säker. Den har ett luftigt mesh-nät som ger ordentlig luftcirkulation i buren. Perfekt kattbur för flygningar också (dock har varje flygbolag egna maximalt tillåtna burmått, så se till att läsa på innan du köper en kattbur för flygresor).

Här kan du köpa den.

Ryggsäcksburar med ordentligt svankstöd för djurägaren

När du har en ryggsäcksbur för din katt är det viktigt att tänka på att det snabbt blir tröttande för ryggen att bära katten så. Välj därför en ryggsäcksbur sitter ordentligt ned på ryggen.

Här kan du köpa den.

Canvasbur med stålram – nästan som en hård kattbur fast inte

Ramen kan fällas ihop och vips så kan man förvara buren enklare. Fördelen är att buren blir otroligt stadig med stålramen inuti.

Här kan du köpa den.

Sturdibag kattbur är både rymlig och komfortabel

Sturdibag – rymlig och stadig kattbur

Det här är en kattbur med unika flexibla bågar, vilket maximerar platsen för katten i buren. Dessutom är de väldigt lätta och man kånkar därför inte runt på onödig vikt. För en större katt rekommenderar vi storleken Large. Sturdibag kan också användas när man exempelvis flyger (i kabinen), men då är det viktigt att man dubbelkollat flygbolagets maximalt tillåtna mått på burar.

Här kan du köpa den.

Fördelar med mjuka burar

 • Skönare för katten
  Mjuka burar verkar många katter uppskatta mer än hårda, kanske för att det känns mysigare att befinna sig i en mjukare miljö?
 • Skönare att bära
  Mjuka burar är oftast mycket enklare att bära och lyfta. De väger inte lika mycket heller, vilket också är skönt för ägaren som ska kånka runt med både bur och katt.
 • Enklare att förvara
  Oftast kan de vikas ihop eller i alla fall pressas in i mindre utrymmen utan att gå sönder.

Nackdelar med mjuka burar

 • Kan gå sönder
  Om katten krafsar och klöser på burnätet finns det en tendens att det går sönder och katten är lös!
 • Dragkedjan kan gå sönder
  Antingen runt själva öppningarna, eller om det är en dåligt byggd modell, som exempelvis modeller där dragkedjan går runt botten på buren. När kattens vikt ”stressar” dragkedjan spricker den och går inte att sätta ihop igen och katten är lös.
 • Svårare att rengöra
  Tyvärr kan det vara svårt att rädda en väska som blivit nedkissad/bajsad eller om någon kräks i den.

Hård kattbur – praktisk och enkel

Klassiska kattburar har nästan alltid varit i något hårt material. Men det behöver inte betyda att man ”måste” välja en tråkig plastbur, det finns även burar i naturmaterial som rotting. Det viktigaste du ska ha koll på är följande när du väljer en hård bur: Är den ventilerad? Kan man stapla den? Är dörrar och övrigt stadigt monterade?

TIPS! Komplettera din bur med en spännrem/bagagerem, som du drar om runt buren så den inte kan dela sig så lätt ifall något oförutsett händer, som att man exempelvis råkar tappa buren.

Säkra din kattbur med en bagagerem

Vi rekommenderar särskilt dessa modeller:

Atlas 10 (small) eller Atlas 20 (medium) – klassikern

En riktig klassik kattbur! Ferplasts Atlas-burar är enkla att ta isär och samtidigt mycket stadiga. Dessa är utmärkta att stapla ovanpå varandra. Den är en uppskattad klassiker av en anledning, detta är ett väldigt bra val. Kombinera med att spänna en bagagerem runt själva buren så är den väldigt säker och trygg.

Här kan du köpa den.

Kattbur för den lilla astronauten, Catit Cabrio

Catit Cabrio – kattbur för den lilla ”astronauten

En favorit hos Anna. Det stora fönstret på burens framsida gör att denna kattbur liknar en liten rymdfarkost. Den är praktisk och kan öppnas både framtill och i taket. Den är både stadig och robust. Perfekt för katten som vill tugga eller klösa på gallret – här kan inte katten göra det. Mindre risk för tandbrott och andra skador med andra ord. Den är dock svår att stapla, och är ganska tung och otymplig när man bär den längre sträckor.

Här kan du köpa den.

Kattbur i rotting

Rottingbur – charmigt och gulligt

Rottingburen (eller som den länkade modellen vilken är vide) har en nästan romantisk charm. Många katter gillar den typen av bur. Minus är förstås att den är svår att bära längre sträckor samt är svårförvarad. Samtidigt kan den ju alltid stå framme som en mysig liten grotta till katten… Äh, den är ju bra söt ändå!

Här kan du köpa den.

Fördelar med hårda burar

 • Säkrare för rymningar
  Väljer du en hård bur för rätt viktgräns så är de oftast mycket säkrare än mjuka burar. Säkra extra genom att sätta en spännrem runt buren så den inte kan gå isär.
 • Kan staplas
  Behöver du stapla packningen i bilen? Det är mycket enklare att göra det med hårda burar än med mjuka. Buren trycks inte ihop om det står annan packning bredvid. Har du valt en modell som kan staplas ovanpå likadana burar så blir det ännu enklare.
 • Enklare att rengöra
  Hårda burar kan spolas av och rengöras grundligt.

Nackdelar med hårda burar

 • Kan gå sönder
  Tappar man en hård bur i backen kan den spricka och katten är lös. Även om katten är för tung för sin bur kan hela buren bli skev och exempelvis kan då dörren till buren hoppa ur sina gängor.
 • Tar stor plats
  Man kan inte trycka ihop en hård bur, men beroende på modell kan du i vissa fall montera isär buren när den inte används.
 • Jobbigare att kånka runt
  Det kan vara jobbigt att hålla i en hård bur och kånka runt den längre sträckor, beroende på modell.

Vill du ha fler katt-tips?

Besök då vår tipssida.

Translate Site »