Det är många som har åsikter om vad som är det bästa för katter – torrfoder eller blötmat? Frågan om vilket foder som är bäst en riktig vattendelare.

Det är många som påstår sig “veta bäst”: Foderföretag, veterinärer (ofta under influens av foderföretagen), andra kattägare, uppfödaren till din katt, den egna övertygelsen … Alla har en egen idé och åsikt – och såklart har vi allihop (Anna, Hanna & Emma) det med. 😉

Läs vidare så förklarar vi mer.

Innehåll

Så här tänker vi om utfodring (blötmat & torrfoder)

Vi balanserar katternas kost med både blötmat och torrfoder. Därför får katterna själva välja hur mycket blötmat eller torrfoder de vill ha under dagen. Detta är ett vanligt förhållningssätt till kattmat hos de flesta kattägarna idag, och bekvämt eftersom man kan låta maten stå framme och katterna förser sig själva med vad de vill äta.

Om man har matglada kastrerade katter är det däremot mycket viktigt att se till att de inte äter för mycket (vi återkommer till kastrerade katter längre ned i texten).

Att välja rätt foder är viktigt för att din katt ska må så bra som möjligt. När det gäller torrfoder ska man alltid välja ett kvalitetsfoder, och dessa säljs genom zoobutiker. Under en period utfodrade vi alla våra katter med Royal Canins olika torrfoder.

Vi har dock upptäckt att vissa katter fungerar mindre bra på det fodret, och vissa kullar hos fodervärdar äter annat foder. I dagsläget utfodras därför våra katter med olika fodersorter i våra olika hushåll. Din uppfödare berättar gärna mer för dig om vad just din kattunge äter i dagsläget.

OBS! När man byter fodersort bör det alltid gå långsamt, man fasar ut det gamla fodret och ökar på det nya genom att justera mängderna över en längre tidsperiod (några veckor). Om man kvickt byter foder brukar det resultera i att katternas mage ”kraschar” (de får oftast diarré och/eller andra problem). Detta kan vara svårt att komma till rätta med, därför rekommenderar vi foderbyte sker långsamt över tid.

Torrfoderpåsar från Royal Canin, uppdelade efter ålder och ras samt fertilitet

Royal Canin är ett premiumfoder som endast säljs via zoobutiker eller deras egen onlineshop.

3–12 månader

  • Royal Canin Kitten Second Age
  • British Shorthair Kitten

Royal Canins juniorfoder är anpassat för kattungar och okastererade ungkatters behov upp till 12 månaders ålder. Därefter är det dags att börja servera ett vuxenfoder.

För kastrerade ungkatter, 6–12 månader

  • Royal Canin Kitten Sterilised Second Age

Royal Canins juniorfoder är anpassat för kastererade ungkatters behov mellan 6–12 månaders ålder. Därefter är det dags att börja servera ett vuxenfoder anpassat för kastrerade katter om katten har en tendens att lägga på sig. Annars kan man servera vuxenfodret nedan.

Vuxna katter, 12 månader +

  • Royal Canin British Shorthair Adult

Royal Canins foder för Brittiskt korthår är ras- och åldersanpassat för att den vuxna katten ska få i sig rätt näring. Riktigt mumsigt hälsar våra katter.

Purizon är ett premiumfoder som du bl.a. kan köpa via zooplus.se.

2–12 månader

  • Purizon Chicken & Fish

Purizon är ett komplettfoder för växande kattungar (upp till 12 månaders ålder), dräktiga och digivande katter.

Servera också blötmat

Man bör också alltid erbjuda sin katt blötmat, för att katten inte ska bli uttorkad. När katten har ätit torrfodret färdas det ned till magsäcken där det sväller och samlar fukt. Katter är djur som är kända för att dricka alldeles för lite (de har ingen törstreflex). Därför är det inte optimalt att fodret tar den vätska som katten behöver.

En annan risk är att många katter blir tjocka av torrfodret, då de inte känner när de blir mätta på samma sätt som när de äter blötmat, eftersom mättnadskänslan blir fördröjd.

Om du serverar blötmat som komplement till torrfoder ska du beräkna mängden som 50-50 torrfoder och blötmat, det vill säga att du justerar mängden av båda sorterna. Annars blir det lätt att du övermatar din katt. Du kan också justera så katten äter mer blötmat och mindre torrfoder, och vice versa. Anpassa mängden efter din katts hull, här kan du se vad som anses vara ett gott hull på katt.

Måste man ge torrfoder till sin katt?

Nej, egentligen behöver man inte ge torrfoder, men det är enkelt & bekvämt för kattägaren. En katt kan leva ett utmärkt liv på enbart blötmat om man serverar sådant som kallas för helfoder (vi tipsar nedan om några sådana varianter). Om man serverar endast blötmat ska man ge en efter katten anpassad mängd mat minst 2 gånger per dag.

Cosma blötmat serverad på tallrik – mums!

Blötfoder (av vissa kallat våtfoder) är naturligare för katten att äta än torrfoder. De sorter som du väljer att servera ska vara ”helfoder”, oftast står detta på baksidan av förpackningen. Att tänka på är att katter inte känner smaken av socker, så undvik de blötmatssorter som innehåller det (för det är ju helt onödigt). Kolla på innehållsförteckningen! Fördelen med blötmat är att vi vet att våra katter får i sig vätska via maten, vi behöver alltså inte vara speciellt oroliga för att de inte dricker vatten.

Blötmatförpackning med märkningen helfoder.
Helfodermärkningen på baksidan av Bozitas blötmats-tetra.

BARF – Biologiskt anpassad rå föda
Blötmat räknas inte som ett ”färskt” foder. Färskt foder, så kallad BARF, är något helt annat och det går ut på att man utfodrar sina katter med rå artanpassad föda. Vi utfodrar dock inte våra katter på det viset och kommer därför inte att gå närmre in på vad detta är för tillfället.

Monster Kitten (portionspåsar)
Det här är ett riktigt mumsigt foder för kattungar, helt utan spannmål. Det är en premiumprodukt och kostar därefter. Vi varierar även med annan blötmat mellan varven. Monster är ett varumärke som säljs via zoobutiker, som Arken Zoo, Zoo.se, m.fl.


Whiskas (portionspåsar)
Vi ger våra katter Whiskas portionspåsar av olika smaker och sorter. Det finns ålderanpassade portionspåsar att köpa. Finns att köpa i de flesta matvarubutiker.


Blötmat i portionspåsar från Latz

Latz (portionspåsar)
Ibland, inte varje dag, ger vi våra katter Latz portionspåsar för att erbjuda lite variation på maten. Det finns ålderanpassade portionspåsar att köpa. Finns att köpa i de flesta matvarubutiker.


MJAU (tetra eller portionspåse)
Vi ger också mycket mat från Mjau i tetra (ett bättre alternativ för miljön). Deras foder säljs också i praktiska portionspåsar. Mjau är ett svenskt fodermärke. Finns att köpa i de flesta matvarubutiker.

Kastrerad katt – hur mycket mat ska man ge?

Det är inte helt ovanligt att kastrerade katter går upp i vikt. Därför är det viktigt att man har koll på kattens matintag, så man slipper utsätta katten för en tråkig bantning som ingen blir glad av (varken ägare eller katt). Enklaste sättet att se till att reglera kattens vikt är att ge en kontrollerad mängd mat anpassad efter kattens aktivitetsnivå & generella hull. Råden som finns på burkar, påsar och dylikt är bara vägledande och ska inte ses som absoluta mått som varje katt ska följa – men det får inte avvika för mycket heller.

Om ett foder inte passar din katt, är det troligtvis läge att prova ett annat foder. Din katt är en individ, precis som vi människor är individer. Om din katt är mager bör den äta mer, är katten knubbig bör man skära ned något på mängden mat – eller byta fodersort (gäller framförallt torrfodersorter). Visst låter det logiskt? ?

Övervikt är ett vanligt problem som beror på många faktorer. Till exempel vilket foder katten får och hur aktiv den är, men det kan också bero på om katten är kastrerad eller ej. Kastrationen påverkar bland annat ämnesomsättningen och aktivitetsnivån. En studie har visat att okastrerade hankatter har 28 % högre ämnesomsättning än kastrerade hankatter. Och okastrerade honkatter har 33 % högre ämnesomsättning än kastrerade honkatter. Efter kastrering ökar katterna dessutom sitt matintag med 26 % respektive 17 %. Detta är den största anledningen till att katter går upp i vikt efter kastrering. De behöver mindre energi, men tenderar att äta mer.

– Jessica Magnusson, ur Kastration av katt (Sveriges Lantbruksuniversitet, 2009) Läs studien här

Hur mycket mat ska man då ge sin katt?

Vi kommer inte att ge råd här om exakt mängd mat, istället rekommenderar vi att du som kattägare känner igenom din katt. En katt ska ha tillräckligt mycket underhudsfett så att du fortfarande kan känna revbenen på sidorna av katten – men du ska inte känna dem för tydligt. Om du däremot har svårigheter att känna revbenen alls så är katten troligtvis på den knubbigare delen av viktskalan.

Tänk på att inte överutfodra katten!

Vi har ett ansvar för våra djur att hålla dem i en god form. Det kan bjudas på något gott då och då, inga problem. Vi menar att det måste finnas ett tänk gällande hur mycket mat vi ger våra djur (kalorimässigt). Det kan vara väldigt svårt att göra en uppskattning av vad en “liten ostbit” har för “konsekvenser”, men det är viktigt att du som ägare läser på och förstår detta.

En väldigt bra sammanställning har gjorts av Royal Canin, där de har översatt små bitar mat som ägare vanligen tycker att katten kan få “smaka” på blir om man översätter det till kanelbullar. Tydligt av tabellen är att det som vi människor tycker är en liten mängd innehåller oerhört mycket mer energi än vad vi tror.

En tabell som visar på hur mycket energi olika smakbitar av människomat innebär för katt. T.ex. att två ostskivor motsvarar fem kanelbullar för en människa.


Att banta en knubbig katt

Tyvärr kommer det aldrig vara uppskattat av en matglad misse att bantning pågår. Det viktigaste är att katten går ned långsamt i vikt under en lång tid, annars kan andra sidoproblem uppstå såsom fettlever.

Vi kommer fokusera på att berätta om en enkel bantingsmetod, men kortfattat är fettlever ett slags tillstånd som framförallt drabbar feta katter som svälter. Det ena leder till det andra, levern blir inflammerad och tillståndet är livshotande. Symptomen är i stort sett ett förändrat allmäntillstånd, trötthet, kräkningar, med mera, till följd av att levern inte fungerar som den ska.

För att banta en katt är det bäst att helt undvika torrfoder, det är bättre och enklare att banta med blötmat eftersom den har en större volym tack vare det höga vätskeinnehållet vilket gör att kattens mage blir mer fylld och katten blir mer mätt = ökad mättnadskänsla. Minska portionerna med några gram och fortsätt så under en längre tid tills dess idealvikten är nådd. Denna process får gärna ta några månader, beroende på hur mycket vikt som ska bantas bort. Tänk också på att skära ned på godis, låt inte katten äta människomat eller annat som inte är avsett för katter.

En hjälpsam bild för den som behöver banta eller göda upp sin katt.

Translate Site »