Våra tips till kattägare

 Innehåll

Vad för kattsand använder du?

Det är en fråga som aldrig verkar gå ur tiden för kattägare, och det finns lika många svar på den som det finns kattägare. De flesta brukar enas om att klumpbildande bentonitlera (“vanlig kattsand”) är den bästa sanden, för att den ofta är dryg, klumpar bra och luktar lite. Men tyvärr är den sanden en riktig miljöbov – klumparna blir som cement och bryts inte ned. Dessutom väger sanden oerhört mycket, 1 liter väger hela 1 kg (och det behövs många liter för att fylla en låda). Men finns det någon miljövänlig kattsand?

Svaret är att det finns massor! I vårt hushåll använde vi tidigare klumpbildande sand av träspån (ÖKO Plus bl.a.) – som fungerade utmärkt! –  innan vi vågade ta steget att helt konvertera till PeeWee-modellen. I PeeWee-lådan har vi stallpellets & cellulosapellets. Alla dessa tre sandtyper (träspån, stall- & cellulosapellets) är nedbrytbara och minskar påverkan på naturen. Dessutom väger de mycket mindre och räcker mycket längre.

PeeWee-modellen – ett fantastiskt koncept

  • PeeWee-intro
  • Innehåll i lådorna
  • Rengöring

Lådorna med dubbel botten

PeeWee är ett varumärke som tillverkar dubbelbottnade kattlådor med samma namn (läs mer på deras webbsida). Den består av en vanlig lådbotten samt en innerlådebotten som har massor av hål. Tanken är att urin skall rinna igenom det inre bottenlagret och stanna i det nedre bottenlagret. I det undre lagret lägger man lite pellets, i övre lagret lägger man också lite pellets (så det täcker bottnen). När det sedan blir blött efter att katten urinerat löser det upp sig till ett fint spån. Det fina spånet åker igenom gallret till det undre lagret. Där stannar det sedan tills det är dags att tömma lådan.

 

 

Vi har en annan twist på detta

… (efter tips från bästa Carro) – vi fyller det övre lagret med cellulosapellets (typ papperspellets) som är mjukare för katternas tassar att gå på. Dessa pellets kommer inte att rinna igenom gallret, de ligger kvar där de ligger och de absorberar i princip ingenting. I det undre lagret använder vi stallpellets (finns på 14 literssäckar på Granngården för en 50-lapp), där fyller vi på med lite mer pellets än vad man vanligtvis gör om man bara använder träpellets i hela lådan. Katterna är jättenöjda! Dessutom är det ekonomiskt & luktar inte. 

Vi använder dessa produkter i våra lådor:

 

Majsan Remiss Smådjursströ – säljs på Granngården länk till produkt

remiss     image1-1

 

 

Spån Krafft Ströpellets – säljs på Granngården länk till produkt

     image2

Städa ur lådan ordentligt!

Det är viktigt att städa kattlådorna, eftersom det faktiskt är ofräscht att inte göra det. När en katt kissar och bajsar lämnas bakterier i lådan, även om kissklumpen/bajskorven tas bort.

Vi storrengör våra lådor helt 1 gång i veckan (tömmer dem på all sand + skrubbar ur & desinfekterar), vissa rengör vartannan vecka – man känner själv när det är bäst att städa ur lådorna. Storrengöring och desinfektion av lådorna bör ske minst 1 gång per månad, tycker vi. Då skrubbar vi ur lådorna med såpa, sköljer dem ordentligt och sprayar sedan på ytdesinfektion – de får torka en liten stund och sedan fyller vi på lådorna igen.  


Blötmat eller torrfoder?

Precis som det tidigare ämnet om kattlådans innehåll är frågan om vilket foder som är bäst en riktig vattendelare. Alla har en egen övertygelse och åsikt, såklart har vi det med. Vår filosofi är enkel: vi ger bara blötmat till våra katter. Det beror på att torrfoder har så många negativa hälsoaspekter, bl.a. drar många slutsatsen att katter kan drabbas av diabetes på grund av torrfoder (vilket underbyggs av en studie från SLU, läst 2017-01-22)– vissa hävdar även att det kan ge upphov till njursvikt. Men det finns också andra anledningar till varför vi inte tycker torrfoder är ett sunt alternativ.

Torrfoder: inget naturligt alternativ

Torrfoder sväller i magen, och det sväller med hjälp av fukt. När katten har ätit torrfodret färdas det alltså ned till magsäcken där det sväller och samlar fukt. Katter är djur som är kända för att dricka alldeles för lite (de har ingen törstreflex). Därför är det givetvis allvarligt att fodret tar den vätska som katten behöver. Förutom detta så blir många katter tjocka av torrfodret, då de inte känner när de blir mätta på samma sätt som när de äter blötmat.

 

Många torrfoder är inte heller ett dugg artanpassade – katten är en art som behöver kött för att överleva, tyvärr innehåller torrfoder oftast stora delar majs & annat vegetabiliskt. Många foder innehåller också mycket salt, som skadar katten och kan leda till njursvikt (vilket ofta förkortar kattens liv). Även de foder som innehåller mer kött (Acana, Taste of the Wild, Canagan med flera) är ofta sämre än blötmat. Titta på innehållsförteckningen så ser du att det stämmer. Torrfoder ger man endast på grund av en orsak: det är enkelt & bekvämt för kattägaren. Inget att skämmas för, men så är det.

Blötfoder: ett bättre alternativ

Blötfoder (av vissa kallat våtfoder) är naturligare för katten att äta än torrfoder. Att tänka på är att katter inte känner smaken av socker, så undvik de blötmatsburkar som innehåller det (för det är ju helt onödigt). Fördelen med blötmat är att vi vet att våra katter får i sig vätska via maten, vi behöver alltså inte vara speciellt oroliga för att de inte dricker vatten.

mjau_konserv_kyckling

 

MJAU KONSERV / TETRA
Vi ger framförallt Mjau blötmat på burk, ibland på papptetra. Maten är svensklagad, papptetrorna är dessutom ett miljövänligt alternativ.

 

 

 

 

produktbild_400x500_feline_tetra_extra_kyckling

BOZITA TETRA
Vi ger också mycket Bozita i tetra (också ett bättre alternativ för miljön). Bozita är ett svenskt premiummärke, maten är svensklagad.

 

BARF: bästa alternativet

Bilogiskt anpassad rå föda (BARF) är troligen det bästa alternativet för utfodring av katt. Det innebär att matens innehåll speglar ett bytesdjur i det vilda. Maten tillagas inte, då försvinner viktig näring ur maten, utan den serveras rå. Katterna tycker mycket om detta, det märks att de var skapade för att äta rå mat – det är inget äckligt med det. Det är mycket viktigt att sammansättningen är anpassad för katten, därför finns det flera kostrådgivare som har bra koll på BARF. Jag rekommenderar särskilt dessa två: Sara Siverman/Barf My Cat  & Matilda Eriksson/Paleocat.

Vår förhoppning är att helt kunna gå över på BARF-utfodring i framtiden, tills dess serverar vi färdiga MUSH-bollar som snacks då och då till katterna.

Kastrerad katt – hur mycket mat ska man ge?

Det är inte helt ovanligt att kastrerade katter går upp i vikt, därför är det viktigt att man har koll på kattens matintag så man slipper utsätta katten för en tråkig bantning som ingen blir glad av (varken ägare eller katt). Enklaste sättet att se till att katten inte går upp för mycket i vikt är att ge en kontrollerad mängd mat anpassad efter kattens aktivitetsnivå & generella hull. Råden som finns på burkar, påsar och dylikt är bara vägledande och ska inte ses som absoluta mått som varje katt ska följa. Om din katt är mager bör den äta mer, är katten knubbig bör man skära ned något på mängden mat. Visst låter det logiskt? 🙂

 

“Övervikt är ett vanligt problem som beror på många faktorer. Till exempel vilket foder katten får och hur aktiv den är, men det kan också bero på om katten är kastrerad eller ej. Kastrationen påverkar bland annat ämnesomsättningen och aktivitetsnivån. En studie har visat att okastrerade hankatter har 28 % högre ämnesomsättning än kastrerade hankatter. Och okastrerade honkatter har 33 % högre ämnesomsättning än kastrerade honkatter. Efter kastrering ökar katterna dessutom sitt matintag med 26 % respektive 17 %. Detta är den största anledningen till att katter går upp i vikt efter kastrering. De behöver mindre energi, men tenderar att äta mer.”

– Jessica Magnusson, ur Kastration av katt (Sveriges Lantbruksuniversitet, 2009) Läs studien här

Jag kommer inte att ge råd här om exakt mängd mat, istället kommer jag rekommendera att man som kattägare känner igenom sin katt. En katt ska ha tillräckligt mycket underhudsfett så att man fortfarande kan känna revbenen på sidorna av katten – men man ska inte känna dem för tydligt. Om man däremot har svårigheter att känna revbenen alls så har man troligen en katt som ligger på den knubbigare delen av viktskalan.

Att banta en knubbig katt

Tyvärr kommer det aldrig vara uppskattat av en matglad misse att bantning pågår. Det viktigaste är att katten går ned långsamt i vikt under en lång tid, annars kan andra sidoproblem uppstå såsom fettlever. Jag kommer inte gå in närmre på vad detta är just nu, utan nu fokuserar jag på att berätta om bantingsmetoder. Undvik helst att ge torrfoder till katten, det är bättre och enklare att banta med blötmat eftersom den har en större volym tack vare det höga vätskeinnehållet vilket gör att kattens mage blir mer fylld och katten blir mer mätt. Minska portionerna med några gram och fortsätt så under en längre tid tills dess idealvikten är nådd. Denna process får gärna ta några månader, beroende på hur mycket vikt som ska bantas bort. Tänk också på att skära ned på godis, låt inte katten äta människomat eller annat som inte är avsett för katter.

En hjälpsam bild för den som behöver banta sin katt
En hjälpsam bild för den som behöver banta sin katt