Så här skriver man från Jordbruksverket (i princip hela texten är kopierad från Jordbruksverkets sida, där jag hoppat över några stycken som inte känns aktuella för mig att informera om):

Från januari 2023 kommer det en ny lag som underlättar för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Då ska du som kattägare registrera din katt hos Jordbruksverket. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt. Fram till dess att den nya lagen börjar gälla behöver katter endast vara id-märkta om de ska resa utomlands. Om du har en anläggning där du håller katter i kommersiellt syfte, till exempel ett katthem, så måste du registrera anläggningen redan nu i ett separat register.

Källa: Jordbruksverket (2022-12-09)

Så här gör du när du ska registrera din katt:

  • Logga in med BankID i e-tjänsten på Jordbruksverkets webbplats.
  • Betala med Swish eller kort. Registreringen kostar 40 kronor.
  • Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett, som du laddar ner och skriver ut från vår webbplats. Den registreringen kostar 100 kronor och du betalar med faktura.

Kravet på märkning och registrering gäller katter födda 2008 och framåt. Kattungar ska vara märkta och regi strerade senast vid fyra månaders ålder. Tänk på att spara chipnummer och märkarens namn. Du behöver de uppgifterna när du ska registrera din katt.

Från och med den 2 januari kan man registrera katter i registret

Den 2 januari 2023 öppnar Jordbruksverkets e-tjänst där du kan registrera din katt. Du kan inte registrera katten innan dess.

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Lagen börjar gälla vid årsskiftet och först då blir det möjligt att registrera din katt hos oss.

När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad. Det finns ett undantag från skyldigheten att märka och registrera sin katt, vilken gäller katter som är födda före den 1 januari 2008.

Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.

Så registrerar du din katt

Jordbruksverkets kattregister öppnar den 2 januari 2023. Du kommer då att kunna registrera katten via vår nya e-tjänst som du loggar in till med BankID. Det kommer att kosta 40 kronor per katt och du kan betala med Swish eller kort. Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett. Det kommer då att kosta 100 kronor per katt och du betalar med faktura. Vi kommer inte kunna ta emot din registrering via telefon.

Det kommer att kosta motsvarande summa vid ägarbyte.

Är din katt redan registrerad i ett kattregister?

SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och SKK (Svenska Kennelklubben) är organisationer som för frivilliga register för katter. Jordbruksverkets nya kattregister är inte samma sak som dessa register. Även om du redan har registrerat din katt i ett frivilligt register behöver du registrera den specifikt hos oss från januari 2023. Vi kommer inte kunna föra över redan registrerade katter från andra register till vårt kattregister.

Mer info:

Translate Site »