Det kan vara en överväldigande upplevelse när man besöker sin första kattutställning. Men det är lugnt, du får hjälp av andra på plats om du behöver det. Här listar vi upp olika funktioner som ska finnas i en utställningshall, och när du behöver dem.

Hur layouten ser ut i en utställningshall varierar från klubb till klubb.

Välkommen till utställningshallen

Vaccinationskontroll & veterinärincheckning

Båda dessa kontroller är belägna vid utställarnas entré till hallen.

Veterinären finns på plats för att kolla ifall katterna är friska. Ser allt bra ut är katterna välkommen in på utställningsområdet. Vissa kattutställningar har stickprovskontroller och vissa andra har veterinärkontroll av katterna vid katternas utställningsburar.

För att delta på en kattutställning behöver också din katt giltiga vaccinationsintyg samt vara ID-märkt. Så här skriver SVERAK om vaccination:

En karensperiod på 15 dagar gäller för samtliga typer av vaccinationer. Vacciner kan ha olika giltighetstid. I vaccinationsintyget eller passet kan veterinären fylla i ett sista giltighetsdatum. Saknas uppgift om sista giltighetsdatum gäller vaccinationen 1 år (“datum till datum”).

”Klarläggande för utställare”, SVERAK (läst 2023-04-08)

Anmäl er närvaro

Incheckning

När du fått vaccinationskort och katt kontrollerade är det dags för att checka in på utställningen. Det bekräftar för arrangören att du och dina katter är på plats. Om en katt inte checkas kommer den att markeras som frånvarande från utställningen (”absent”/ABS), vilket innebär att katten ej kommer bedömas den dagen.

Vid incheckningen finns uppgifter om din katt och vilken klass den tävlar i. Dubbelkolla att detta stämmer. Gör det inte det så ska du gå till sekretariatet och justera detta innan bedömningarna börjar – helst så tidigt som möjligt, vänta inte med detta. Detta kan exempelvis gälla eventuell färgändring som genomförts den senaste tiden, men som kanske inte finns i denna utställnings system. Eller ifall katten har tagit en titel någon utställning tidigare och numera tävlar i annan klass. Läs mer här om vilken klass din katt ska tävla i.

Foto: Västerås Kattklubb

Dags att fixa med utställningsburen

Hitta din bur

Oftast är det fast burplacering (man får inte välja plats själv). Info om var man ska sitta finns oftast vid incheckningen.

Burklädsel, låda, mat och skålar

När du hittat din bur klär du den med burklädsel/burgardin och ett mjukt underlag i botten. Därefter inreder du buren med en liten kattlåda och skålar för mat och vatten. Det kan vara trevligt att ta med en liten leksak till din katt och kanske en hopfällbar campingstol till dig själv ifall du blir trött av att stå upp.

Våra burar, med lite traditionellt stök framför 😉

Till domarborden

Hitta din domare

Domarna sitter och väntar på att katterna kommer till dem vid domarborden. Oftast sker bedömningarna i någon form av nummerordning.

Hur vet man då vilken domare man ska gå till? Hitta din domare i utställningskatalogen (där står det vilken domare som dömer din katt), eller titta på domarfördelningen och leta upp din katts EMS-kod (ras- och färgkod). Domarfördelningen visar hur kattraser/färger/mönster/mm. är fördelade hos olika domare per utställningsdag.

Exempel

Har du till exempel ett blått Brittiskt korthår ska du först leta efter ”BSH” (= Brittiskt korthår) och sedan ”a” (= blå). I exemplet nedan bedöms dessa av Luigi Comorio, enligt domarfördelningen. Det betyder att alla blå Brittiska korthår kommer att bedömas av honom under denna lördagsutställningen.

Domarfördelning för JKKs utställning lördag, 2023.
I katalogen står det vilken domare som dömer varje katt invid kattens alla uppgifter.

Grundbedömningen

Sedan är det bara att vänta på att katten ska bedömas. De olika tävlingsmomenten hittar du mer info om här. Efter grundbedömningen skriver domaren en bedömningssedel med kortfattad info om vad hen tycker om katten. Bedömningssedeln skickas sedan vidare till sekretariatet där resultatet förs in i systemet och kattens namn hamnar på sedeln.

Därefter skickas bedömningssedeln vidare till prisrummet där ägaren kan hämta ut den.

Hämta din bedömningssedel

Prisrummet

I prisrummet kan du hämta din bedömningssedel när den är klar hos sekretariatet, därefter kan du också hämta/köpa en kokard (prisrosett) som din katt har rätt till – oftast finns det kokarder till klassvinnarna, ibland finns det till de som placerats som nr 2 osv.

Bra att veta! Om din katt gått vidare till panelen och eventuellt vinner Best in Show (BIS) så ska du gå till prisrummet för att hämta vinsterna.

Dags för den stora finalen

Panelen

Har man en katt som gått vidare till panelen (blivit nominerad/NOM) så ska katten visas upp igen efter grundbedömningarna. Vanligtvis är det en slags paus/lunchpaus mellan grundbedömnigarna och panelen.

När katten sedan ska visas i panelen lyssnar man på vilken ordning panelen tas i och är sedan beredd på att hämta sin katt. Katterna samlas idag oftast upp på ett område där man ställt upp bord och man lämnar över katten till en assistent som visar katten i för domarna i panelen. Ibland ska katterna sättas in i bur för att sedan hämtas av en assistent för uppvisandet i panelen. Efter att den visats upp får ägaren vara beredd på att få tillbaka sin katt.

Domare Robert N och Mona

Frågor?

Informationen

Hos informationen kan du få svar på generella frågor om kattutställning, kattraser eller annat.


Intresserad av mer?

Till vår guide för hur kattutställningar går till


Källa: Sverak.se ”Utställning” (läst 2019-03-21)

Translate Site »