Lockliga drömkatter

Selkirk Rex

Selkirk Rex är en relativt ny kattras med ursprung från USA. Det som utmärker en Selkirk är den täta lockiga pälsen, som finns både som kort- och semilånghår. 2017 antogs de bland FIFes godkända kattraser. Selkirken är ganska kraftig och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3-4 års ålder.

OBS! Vi föder tyvärr inte längre upp Selkirk Rex. Vi rekommenderar dig som söker kattunge att titta på Rexringen.se och Köpakatt.se.

 

De har många likheter t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Perser och Exotic, vilket inte är så underligt med tanke på att sellisen är nära besläktade med dessa raser. Eftersom de är enkla att hantera är Selkirk Rex en bra nybörjarras, särskilt den korthåriga varianten som kräver mindre pälsvård.

Passar de flesta, bl.a. barnfamiljer, singelhushåll och pensionärer.
Nallebjörnsliknande utseende – med lockig päls!
Påhittig, rolig och kärleksfull.

INTE en allergivänlig kattras.

 

Selkirk Rex är idag fortfarande ganska ovanlig i Sverige, men ökar i popularitet varje år. Vill du veta mer om Selkirkens historia, läs mer här.

Utseende

Selkirk Rex är kraftiga och bastanta katter, kroppen ska vara robust och kännas oväntat tung när man lyfter dem. Rasen beskrivs som medium till stor i rasstandard. Vikten ska vara i harmoni med kroppsstorleken och kan variera mellan ca 3,5-6 kilo, hanarna är något större. Rasen utvecklas långsamt och det tar mellan två till tre år innan de är helt färdigvuxna och pälsen är färdigutvecklad.

Selkirk Rex är godkänd i två pälslängder: korthår och långhår.

Selkirk Straight – en rakpälsad Selkirk

En rakpälsad Selkirk är ett perfekt alternativ för den som önskar en katt med Selkirk Rexens temperament men utan pälsen eller pälsvården som hos en rexras. En Selkirk Straight har inte ett enda lockigt pälsstrå och morrhåren är raka. De rakhåriga är inte godkända att ställas ut, men är tillåten i aveln i kombination med en Selkirk Rex.

Bra att veta! ”Selkirk Straight” är ett begrepp som används av uppfödare och ägare inom rasen, men det används aldrig officiellt inom kattförbunden. I SVERAK anger man rak päls med en sifferkod (84) bakom ras- och färgkoder, och kallar dem ”Selkirk Rex, normalpälsad”. 

 

Välj katt med rätt pälslängd – för din och kattens skull

Selkirk Rex är en ras som kräver regelbunden pälsvård och då i synnerhet de långhåriga. Som alla katter med päls behöver även en sellis pälsvård i form av kamning och även bad vid behov. 

Behovet av pälsvård är individuellt mellan katter. Vissa individer klarar sig nästan helt utan assistans av sin ägare och vissa får tovor snabbt. Detta är svårt att avgöra på förhand när man köper kattunge, då de får sin vuxenpäls när de är omkring ett år gamla. Tyvärr finns det rykten om att pälsen är lättskött på långhåren, men detta är helt individuellt hos katterna och kan inte tas för givet.

För den som inte är van eller saknar intresset att kamma igenom sin katt regelbundet rekommenderar vi att man väljer en korthårig Selkirk, eftersom de har en betydligt enklare pälsvård.

Välj därför ett hårlag du vet att du kommer att orka med, både för din egen och för kattens skull. En katt kan ibland leva i upp till 20 år (eller mer) och pälsen ska tas om hand under hela kattens liv.

Observera! ”Rex” betyder inte ”allergivänlig”

Den vanligaste missuppfattningen är att Selkirk Rex är en allergivänlig kattras. Detta stämmer inte! Det finns idag ett flertal lockiga kattraser. De mest välkända är Cornish Rex och Devon Rex, som många känsliga (allergiska) personer (ibland) tål ganska bra och därför har dessa raser utvecklat ett rykte om sig att vara allergivänliga. På grund av detta associeras ordet “Rex” med allergivänlighet – vilket tyvärr är felaktigt. Vad man är allergisk eller känslig mot är högst individuellt och skiftar också mellan olika kattindivider. Vissa ”kattkänsliga” tål även Selkirk Rex, likväl som Brittiskt korthår eller Perser, till exempel, men det finns inga garantier att det fungerar för alla.

Allergier måste också tas på allvar, då det kan ge livshotande konsekvenser. Är du eller någon i familjen allergiker bör du inte skaffa Selkirk Rex eller Brittiskt korthår.

Ordet “Rex” används endast för att markera att pälsen är lockig. Rex-benämningen ska först ska ha börjat användas på lockiga kaniner. Idag hittar man Rex-benämningen hos t.ex. arter som kaniner, katter, möss, råttor med flera.


Några exempel på kattraser som anses vara allergivänliga: Devon Rex, Cornish Rex, Sibirisk katt. 

Beskrivning av Selkirk Rex

Kroppen och huvudet

Framförallt är Selkirk Rex stora och bastanta katter, kroppen ska vara robust och kännas oväntat tung när man lyfter dem. Rasen beskrivs som medium till stor i rasstandard. Vikten ska vara i harmoni med kroppsstorleken och kan variera mellan ungefär 3,5–6 kilo, hanarna är något större. 

Rundade former är återkommande på allt inom rasen: huvudet, kroppen, ögonformen, tassarna etc. Också öronen ska ha rundade tippar.

Ögon- och pälsfärger

Hos Selkirk Rex får alla slags ögonfärger förekomma. De kan alltså ha blå, orange, odd eye och gröna ögon i olika nyanser. 

De får också ha vilka pälsfärger och mönster som helst. De kan exempelvis vara enfärgade, sköldpaddsfärgade, mönstrade, med vitfläck, helvita, colourpoint, silver, golden, shaded och så vidare. Vissa anlag kan kombineras med varandra och skapa ännu fler varianter. 

Selkirk Rex är godkänd i två pälslängder: korthår och långhår.

Den lockiga pälsen

Pälsen är tät och fluffig, på korthåren är den virvlig & plyschig och på långhåren mjuk & i lösa lockar. Allt på sellisen är lockigt – till och med morrhåren!

Lockarna i pälsen verkar påverkas av hormoner, kattungar & fertila katter kan därför i perioder ha en relativt rak päls över kroppen. Lockigheten utvecklas till omkring två års ålder, kastrater tenderar få bättre lockar än fertila katter.

En underbar vän

Selkirk Rex är en kärleksfull, lekfull och nyfiken ras. De är intelligenta, kluriga och lättsamma. Mest av allt tycker de om att umgås med sina ägare eller andra katter och föredrar att inte lämnas ensamma.

De gillar att vara nära sina ägare, men alla är inte knäkatter. De passar bra i de flesta hushåll, från barnfamiljen till den ensamstående.

 

Rasstandard i FIFe

Fritt översatt från engelska av Anna.

Beskrivning i standarden
Generellt Selkirk Rex är ett resultat av en dominant, spontan mutation som orsakar att hårstråna får mjuka lockar som ger en mjuk känsla till pälsen.
Huvud
Form Rund
Panna, topp Skallstrukturen är slät och rund från nosryggen till bakhuvudet. Toppen av huvudet och pannan är rund och bred.
Profil Kort, rund och bred med en mjuk inbuktning under ögonnivån. Nostippen har en svag lutning nedåt.
Kinder Fylliga och runda.
Nosområde, käkar

Nosområdet är medium i bredd. Längden är hälften av bredden. Vid betraktande i profil ska nosen vara tydligt synlig bortom kindernas kurvning.

De fylliga noskuddarna ger intrycket av fyrkantighet till nosområdet men den underliggande benstrukturen är rundad.

Haka Stark. Nostippen och hakans formar en vertikal linje.
Morrhår Tillknycklade.
Öron
Storlek Medium
Form Bred bas, avsmalnar mot rundade spetsar. Behåring ska vara lockig, ifall det finns.
Placering Brett isär.
Ögon
Storlek Stora.
Form Rundade och öppna med ett sött uttryck.
Placering Satta brett isär, med svag lutning uppåt.
Färg Alla ögonfärger godkända.
Kropp
Storlek Medium till stor och välbalanserad.
Form Rektangulär.
Muskulatur, benstruktur Kraftig.
Nacke Kort och grov.
Bål, bröstkorg Musklad med plan rygg. Skuldrorna och höfterna har samma bredd. Bröstkorgen är bred och musklad.
Tassar Stora, runda och fasta.
Svans
Längd Medium.
Form Tjock, avsmalnande mot en rundad svanstipp.
Behåring

SRL: i formen av en plym, håren står ut.

SRS: lockarna är plyschiga, som täcker alla sidor. 

Päls
Längd

SRL: medium längd.

SRS: kort.

Kvalitet, Textur

Mjuk, plyschig, tät och tydligt lockig. Det finns inga hårlösa eller tunt täckta områden på kroppen.

Pälsen står ut [från kroppen] och ska inte upplevas platt eller utmed kroppen. Lockarna är slumpartade, ostrukturerade och grupperade i lösa, individuella lockar. Lockigheten kan vara mer tydlig runt nacken, på svansen och magen. Hela pälsen ska visa effekten av rexgenen.

Pälslängden och lockarna kan variera med säsongerna.

Den vuxna lockiga oälsen börjar utvecklas vid åldern av 8–10 månader.

Färg, mönster Se SRL/SRS rasstandard.
Anmärkningar Rakpälsade lång- och korthårsvarianter (SRL/SRS x * 84): inga certifikat; endast för registrering – tillåtna för avel.
Poängskala
Total Poäng
100
Huvud
Skalle 10
Profil 5
Noskuddar 5
Öron 5
Ögon 5
30
Kropp
Storlek, form, benstruktur, nacke, bål, bröstkorg 10
Ben och tassar 10
Svans 10
30
Päls
Textur 15
Lockar 20
35
Kondition 5
Translate Site »