Kattrasen som skulle komma att kallas Selkirk Rex upptäcktes 1987 i USA (Sheridan, Montana). Man hade hittat en honkatt med vågig päls – en spontan, naturlig mutation kom man senare att konstatera.

Katten kom att hamna hos Perser-uppfödaren Jeri Newman, eftersom upphittarna visste att Newman var genetikintresserad och därför säkert skulle vilja titta närmre på denna ovanliga katt.

Vill du låna text(er) så går det bra, mot att du länkar tillbaka till denna hemsida.

All text på denna sida är skriven av Emma Carlsson och skyddas därmed av copyright.

Vi föder tyvärr inte längre upp Selkirk Rex.

Som det ser ut i dagsläget är det inte en ras vi kommer börja med igen.

Det började alltså med Miss DePesto of NoFace

… eller “Pest” som hon också kallades till vardags. Hon var en korthårig katt i färgen blåsköldpadd med vitt. Enligt Newman en väldigt påhittig och aktiv katt som var krävande efter uppmärksamhet. Newman beskrev Pest som en katt med ett Devon Rex-huvud och en Chartreux-kropp. Hon hade lite utav ett triangulärt huvud med vinklar och en medium-stor kropp med ben av en spädare modell.

Miss DePesto kom att bli rasen Selkirk Rex urmoder, det är från henne som alla Selkirk Rex fått genen för lockig päls.

Newman bevisade att anlaget var nytt

Newman födde upp Perserkatter under sitt stamnamn NoFace, och var som sagt mycket genetikintresserad. För att fastställa genetiken bakom det som verkade vara ett nytt anlag, parade hon Pest med sin svarta Perserhane CH PhotoFinish of Deekay. I kullen föddes sex kattungar varav tre med rak päls och tre med lockig päls.

Fördelningen i kullen bevisade att anlaget/genen för lockighet var dominant. Genom detta kunde man därför helt utesluta ett släktskap med Cornish Rex eller Devon Rex, eftersom att deras gener för lockar nedärvs recessivt. Från början misstänkte man att det kunde förekomma ett släktskap med American Wirehair. Men på grund av att Wirehair-genen verkar vara en inkomplett dominant gen kunde man snabbt utesluta den teorin också.

På den här tiden hade man inte tillgång till DNA-teknik. Men Selkirk Rex lockiga anlag har sedermera visat sig vara unikt, och idag kan man DNA-testa för anlaget som kallas “SLK” hos UC Davis veterinära labb (läs mer här).

Pests första kull

Födda 1988-07-14

Dam: Miss DePesto of NoFace
Sire: CH PhotoFinish of Deekay

Två framstående ungar föddes i denna kull: NoFace Oscar Kowalski & NoFace Sheela.

Färg- och pälsresultat:

  • Lockig svart med vitfläck, korthårig hane (NoFace Oscar Kowalski).
  • Lockig svart, korthårig hona (NoFace Sheela).
  • Lockig svartsköldpadda, korthårig hona.
  • Rakpälsade svarta, korthåriga hanar.
  • En rakpälsad svart, långhårig hona.

Källa: Pamacs

Pest & Oscar

1989, ett år efter första kullen, parades Pest med Oscar Kowalski of NoFace, alltså en av kattungarna från den första kullen. Oscar ligger bakom de flesta av Selkirk Rex-linjerna idag och Pest ligger bakom alla. Pest parades totalt fem gånger, varav två gånger med Oscar.

I februari 1990 föddes NoFace Grace Slick efter Pest och Oscar. En korthårig blå colorpoint med vitt. Hon blev den första Selkirken i Europa när hon importerades till Schweiz senare samma år.

Godkänd ras sedan 1994

Det dröjde ytterligare några år innan rasen blev godkänd i ett förbund. Kattförbundet TICA var först med detta i juni 1994. Senaste stora godkännandet var 2017 i FIFe (SVERAKs moderförbund).

En kompakt rex

Newmans vision var att få fram en katt med en robustare kropp och ett rundare huvud, därför användes kattraserna Perser, Exotic, Brittiskt Korthår och Amerikanskt Korthår i början för att lägga en ordentlig grund för rasen Selkirk Rex. Idag använder man inte längre Amerikanskt Korthår som utparningsras.

De första sellisarna i Sverige

År 2005 importerades de två första sellisarna till Sverige från Australien av uppfödaren S*Ayur-Kittens, och första kullen föddes år 2006 efter dem.

  • Pemberne Love At First Sight (SRL f)
  • Jengari Lakota White Cloud (SRL w 62)

Selkirk – person eller plats?

Var namnet “Selkirk” kommer från råder det delade meningar om – en version säger att rasen är döpt efter Newmans styvfar och att då sellisen är den enda rasen som är uppkallad efter en person.

En annan version är att namnet kommer från en bergskedja i området där Pest hittades i (likt hur man givit namnen för raser som Devon Rex & Cornish Rex).

All text på denna sida är skriven av Emma Carlsson och skyddas därmed av copyright.
Vill du låna text(er) så går det bra, mot att du länkar tillbaka till denna hemsida.

Translate Site »