Katteri Meduseld's hälsobidrag

1. Välj hälsoprogram

PawPeds hälsoprogram för HCM och/eller HD

2. Undersök hos veterinär

Följ anvisningarna från PawPeds

3. Få ersättning av oss

Vi ersätter med 500 SEK mot kvitto

Brittiskt korthår och hälsa

Det är viktigt för oss att de kattungar vi har fött upp lever så friska liv som möjligt. Därför skulle vi vilja be er som köpt kattunge av oss att följa upp er katts hälsa i något av de hälsoprogram som vi följer i PawPeds. Syftet med vårt hälsobidrag är att ekonomiskt kompensera och underlätta hälsoundersökningarna för er katt.
Det viktiga är att resultaten av hälsoundersökningen hamnar i PawPeds databas. Idag följer vi rekommendationer avseende HCM (hypertrofisk kardiomyopati, en hjärtdefekt som kan utvecklas över tid) och HD (höftledsdysplasi, defekter på höftleder/höftledsskålar), och det är inom dessa hälsoprogram som vi ger dig en viss ersättning. Mer om hälsoprogrammen hos PawPeds finns att läsa här, och mer om vad de olika defekterna innebär kan du läsa här på vår egen webb.

Aktuella hälsoprogram (PawPeds)

Höftledsdysplasi (HD): HD röntgar man en gång under kattens liv, som tidigast från 10 månaders ålder. Optimalt vore om du som ägare till en sällskapskatt röntgar din katt vid 2-4 års ålder. Vi rekommenderar att man röntgar katter som är yngre än 5 år, om de är äldre vid röntgentillfället är resultaten inte lika tillförlitliga.
Man kan röntga flera gånger och skicka in för avläsning om man själv vill det.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): HCM kan och bör man kolla flera gånger under kattens liv innan de fyllt 5 år, om det är tänkt att de ska användas i avel. För dig som är ägare till en sällskapskatt vore det bäst att avvakta med en generell HCM-undersökning (där ej misstanke om sjukdom finns) till dess katten är 2 år eller äldre. Det är viktigt att resultatet publiceras i PawPeds för att vi ska ersätta med ett bidrag, vänd dig till veterinärer som är anslutna till PawPeds hälsoprogram för HCM-undersökningen, en lista på anslutna veterinärer i hälsoprogrammet finns här.

Varför ska du göra detta?

Genom att bidra med resultat bidrar du med data till PawPeds databas. Det är alltså inte bara jag eller ni som köpare som tar del av resultaten, de delas så andra kan ta del av dem också. Detta är guld värt för alla som arbetar för (ännu) hälsosammare katter i framtiden. Utan data vet vi inget, vi kan bara anta. Därför är det viktigt att vi får in data från fler än de katter som förväntas gå eller gått vidare i avel.

Så här går hälsotesterna till

Katterna hälsotestas med ultraljudsapparat hos specialistveterinär listad hos PawPeds (HCM) eller röntgas hos din vanliga veterinärklinik och plåtarna skickas till specialistveterinär listad hos PawPeds (HD). Vid ultraljud är katten helt vaken, vid röntgen är katten milt sederad. Båda veterinärbesöken tar mindre än 20 minuter vid normala omständigheter, beroende på vem och var testerna utförs.

Tips! När du HD-röntgar din katt, fota av röntgenplåten på skärmen så kan du titta på den i efterhand. Vill du ha mer hjälp och tips – hör av dig till britter@meduselds.se eller på sociala medier, så hjälper vi dig så gott vi kan. 

Få bidrag från "Meduseld's hälsobidrag"

För er som vill delta i hälsoundersökningar vill vi underlätta med ett ekonomiskt bidrag till omkostnaderna av hälsoundersökningen (se nedan). Vi erbjuder ett bidrag till maximalt 3 stycken hälsoundersökningar (som publiceras i PawPeds databas) under kattens livstid.*

Om katterna är för unga för hälsoundersökningarna (enligt hälsoprogrammens rekommendationer) kan vi ej erbjuda bidrag till hälsoundersökningarna, och detsamma gäller undersökningar som är äldre än 12 månader från undersökningstillfälle och datum för anspråk om bidraget.** Vi ger er bidraget så snart ni har ett kvitto som kan visas upp.

Utlägg och ersättning

Priserna kan variera mellan olika veterinärkliniker, men ett vanligt pris för HCM-undersökning brukar vara 1100–2000 SEK. Ett vanligt pris för röntgenplåtar för HD-avläsning är 1200–1800 SEK + avgift för avläsning på 150 SEK till PawPeds.

💰 Vi erbjuder 500 SEK i bidrag per undersökning, mot uppvisande av kvitto*. 💰

* Vi ersätter detta belopp maximalt 3 undersökningar under kattens livstid, förutsatt att resultaten publiceras i PawPeds databas. Vi ersätter endast undersökningar styrkta med kvitto. Gäller endast katter födda i katteri SE*Meduseld's och som är köpta för sällskapssyfte (ej avel).

** HCM-undersökningar om katten är under 1 års ålder vid undersökningstillfället ersätts ej. HD-röntgen om katten är under 10 månaders ålder vid undersökningstillfället ersätts ej. Vi ersätter endast hälsoundersökningar utförda inom 12 månader vid tillfället för anspråk om ersättning, undersökningar äldre än 12 månader ersätts ej. 

Skicka in underlag för bidrag

Maila till oss

Inkludera detta i ditt mail:

  • • Ditt namn
  • • Din katts registrerade namn
  • • Kvittounderlag (bild)
  • • Hur du vill ta emot bidraget (ex. Swish, banköverföring)

Hälsoprogram

HCM (PawPeds)

HD(PawPeds)