Visste du att du kan ha en katt som är lycklig – och spenderar sitt liv inomhus, med eller utan tillgång till kontrollerad utevistelse? Om inte så är denna text för dig.

Det finns många myter och föreställningar om hur katter fungerar. En vanlig myt är att katter inte mår bra om de inte får springa runt utomhus på eget bevåg. Men det är ganska vanligt att utekatter blir överkörda, förolyckas eller råkar ut för hemskheter om de spenderar sitt liv fritt utomhus.

Därför säljer vi inte katter till personer som planerar att ha dem som ute på egen tass. Det finns andra alternativ som får din katt att må bra inomhus och/eller med säkrad utevistelse, det vi kommer ta upp här.

Innehåll

Berika miljön inomhus

Det bästa sättet att få din katt att trivas är genom en intressant och stimulerande miljö. Ge katten plats på fönsterbrädan så att den kan titta ut på omgivningen utanför fönstret. Finns det bokhyllor eller hyllor som katten kan klättra upp på? Utnyttja de fördelar ditt hem redan har och lägg till detaljer som klösträd eller vägghyllor som katten kan använda.

Det finns också vägghängda klösträd, hyllor och annat på marknaden om man vill köpa något färdigt som är anpassat speciellt för katter.

Bijou och stilrena väggklöspålar från Myzoo design.

Klösträd hjälper katten att trivas

Många katter – de absolut flesta – trivs när de får komma upp en bit från marknivå. Därför är klösträd perfekta möbler för din katt. De kommer upp och kan speja ut över sin omgivning. Att de också kan sköta sina klor och samtidigt ha en alldeles egen plats som ”bara är deras” är en bonus – särskilt om du har barn i hushållet. Lär barnen att klösträden är kattens domän, där katten kan få paus om den vill komma ifrån en stund. Enkelt och jättebra!

Läs mer om olika sorters klösmöbler här.

Inred smart

Här står ett klösträd invid en bokhylla, som leder till vägghyllor bakom soffan. Här kan katterna springa upp och ned oavsett vilket håll de kommer från.

Som det nämndes ovan: om du kan leda upp din katt på bokhyllor, ovanpå garderober eller dylikt – gör det! Det är oftast helt oanvänd yta som din katt kan utnyttja. Katter gillar att ha översikt över sin domän, men med det sagt så är det också spännande om det finns lite hörn och dolda vrår. Det blir spännande ytor för din katt!

Fundera på om du kan ge din katt en spännande miljö med de möbler du redan har. Kanske blir det mer spännande ifall en fåtölj får bli en slags rondell i rummet? Finns det något annat man kan göra? Möjligheterna är oändliga med lite fantasi. 🙂

Ta undan farliga föremål

Sladdar som hänger löst, persiennsnören som en katt kan fastna i med halsen, knivställ som kan välta på en nyfiken liten varelse … det finns många faror i ett vanligt hem. ”Barnsäkra” gärna hemmet och fundera över om det finns saker som du kan ta bort.

Vanliga föremål som kan bli farliga, särskilt för unga katter:

 • Torktumlare och tvättmaskiner (tyvärr är det ganska vanligt att katter tumlas- och tvättas till döds i dessa maskiner – man måste ha koll på vad som hamnar i maskinen, har katten tillgång till tvättstuga eller tvättkorg så bör man lägga in plagg ett och ett för att säkerställa att katten inte hamnat med tvätten)
 • Varma spisplattor
 • Växter och snittblommor, läs mer om giftiga växter här.
 • Knivställ (beror på vilken variant man har)
 • Persiennsnören som hänger fritt
 • Långa snören som kan råka sväljas
 • Elsladdar (exempelvis mobilens laddsladd brukar dessvärre vara poppis att gnaga på – särskilt för unga katter som byter tänder)
 • Tända värmeljus

Leksaker och lekstunder

Alla katter behöver göra av med energi, precis som vi människor. För att en innekatt ska må bra så behöver den få möjlighet att leka. Vissa leksaker kan ligga framme hela tiden, men ”speciella” leksaker bör man lägga undan mellan lektillfällena. På det viset blir de mer spännande när man tar fram dem, och leken tar fart mycket snabbare.

Det är toppen att leka innan det är dags att servera morgon- eller kvällsmål. Då är katten i ”jaktläge” och det är naturligt att avsluta med en måltid efter lek. Det är ett tips vi fått med oss från Jackson Galaxys TV-program ”My Cat From Hell”. Det programmet handlar om problemkatter, men oftast är det inte något problem med katterna utan snarare är det så att ägarna inte förstår kattens behov. Titta gärna på programmet du också. 🙂

Bollbanor

Dessa leksaker är märkligt fascinerande, såklart allra mest för de yngsta men även äldre tycker dessa kan vara intressanta. Bollen stannar i banan och erbjuder därför evig lek. 😉

Många katter gillar också att sova i bollbanan när den inte används. Varför de gillar det vet vi inte, det är ett av katters många mysterier.

Kattlådan

Det är viktigt för din katt att ha en ordentlig kattlåda, gärna två stycken – även om katten bor ensam. Man brukar säga att man ska ha en kattlåda per katt, samt ytterligare en extra utöver det. Har man två katter då ska man alltså helst ha tre kattlådor, har man 5 katter ska man ha 6 kattlådor och så vidare.

Tänk på vilken slags låda du köper också. Vill du ha vanlig kattsand (av bentonitlera – exempelvis från varumärket EverClean) så fungerar de allra flesta lådorna på marknaden. Vill du däremot använda ett mer miljövänligt strö, som exempelvis träpellets bör du titta på kattlådor av modellen PeeWee. Hela systemet är annorlunda mot vanliga kattsandlådor, framförallt utmärker sig den stora bottensilen som låter kiss rinna igenom till den nedre lådan. Den fungerar inte alls med sand av bentonitlera. Så bestäm dig för vad du vill ha för sandtyp innan du väljer lådtyp!

Med eller utan huv? Det är en fråga som är svår att besvara. De flesta katter uppskattar lådor med huv, men kanske inte nödvändigtvis själva kattluckan i dörren. De allra flesta kattägare tar bort luckan från kattlådan oavsett.

Rensa kattlådan ofta – för din och kattens skull

Det blir mycket mer angenämt med en innekatt ifall du sköter om kattlådan. Rensa dagligen, helst 2 ggr om dagen. Då kommer du märka att både du och katten kommer må mycket bättre. Bajskorvar är något vi gärna plockar bort kvickt, så slipper vi känna lukten i rummet.

Det finns en produkt på marknaden som man kan säga liknar en soptunna, men den håller inne dålig stank. Den heter LitterLocker och är verkligen toppen, då du kan rensa lådan ofta utan att behöva gå och slänga soppåsar med kattsand stup i kvarten.

Årets julklapp 2021 för katt är Litterlocker

Promenader med katt

Vill du ge din katt ett spännande kombinerat med ett tryggt liv? Ta ut katten på en promenad! Det är inte bara hundar man kan promenera med, katter kan vara härliga kompisar att strosa runt med. Man behöver då en sele som passar katten eller varför inte kombinera med en husdjursvagn (”barnvagn”).

Promenader i sele

Det viktigaste när det gäller promenader i sele är att katten dels är van vid den sele den ska ha på sig, att man märkt upp en liten adresslapp med sina uppgifter ifall katten skulle springa bort av någon anledning. Samt att katten måste kunna få krypa in i lugn och säker miljö ifall det blir jobbigt. Därför brukar vi rekommendera att man antingen rör sig nära hemmet, eller så tar man med kattens bur ut på promenaden.

Det finns många olika sorters selar. Det som är viktigt att tänka på är att selen ska passa katten, den ska varken vara för stor eller för liten. De flesta selar kan man justera remmarna på till en viss gräns. Kombinera med ett koppel så du har koll på din katt.

Börja öva med sele redan när katten är ung, då brukar de oftast acceptera selen lättare än om man väntar tills de är vuxna. Selen kan man knäppa på katten inomhus, så kan den få ha den på sig under ett antal stunder tills dess att den rör sig obehindrat med den. Vissa är helt naturliga med selen direkt, vissa andra blir som paralyserade och vill/kan inte röra på sig. Om din katt reagerar som det sistnämnda så låt selen sitta på i några minuter och ta sedan av den. Det är inte snällt mot katten att låta den ha selen på sig när den inte gillar det, men lite övning får den ändå stå ut med. 🙂 Upprepa hellre ofta och korta stunder än att tvinga katten ha sele under långa stunder.

Bra modeller av kattsele:

 • Tre Ponti Basic – en favorit!
  Kan köpas hos bl.a. Supercat.se
 • Trixie One Touch
Tre Ponti kattsele
Trixie kattsele i Y-modell

Promenader med ”barnvagn” för husdjur

Det är nya moderna tider, man behöver inte längre tycka att det är skämmigt att vara ute med hunden eller katten i en vagn. Nästan överallt där husdjurstillbehör säljs kan man idag få tag i en husdjursvagn. Det är faktiskt otroligt kul att kunna gå iväg på en promenad med vagnen med en söt liten kompis där i.

Men som kattägare får man tänka lite på att de flesta barnvagnsmodellerna för husdjurspromenader är anpassade framförallt för hundar. Försök kolla på vagnen ordentligt innan du slår till. Det ska inte finnas för stora glipor eller hål som katten kan ta sig ut från. Ett tips är att alltid låta katten ha sele på sig när man använder vagnen, där man har sina kontaktuppgifter i nån liten adresstub eller dylikt.

Vagnen ovan kommer från varumärket Trixie och säljs bl.a. via Tinybuddy.se.

Annan kontrollerad utevistelse

Huskatten Kenneth solar sig ute på den inglasade balkongen.

När det blir sommar och varmt vill man ju ofta kunna ha balkongdörren på glänt, eller öppet mot uteplatsen m.m. Självklart vill de flesta också kunna öppna fönstret för att få in lite svalkande luft. Har man innekatt behöver man oftast vara medveten om att det finns en möjlighet att katten smiter ut, ramlar ner eller dylikt – därför bör man som djurägare se till att katten inte kan smita eller göra illa sig.

Näta in balkong

Den här balkongen är innätad med rådjursnät som är fäst runt räckena med svarta buntband. Monteringen blev nära nog osynlig.

Hur man nätar in balkonger varierar kraftigt, då varje balkong har sina egna förutsättningar. Generellt behöver man inte göra åverkan på vare sig räcken eller huskropp. Oftast löser man detta med rep, nät och buntband. Ibland kan reglar behöva sättas på plats för stadga eller av andra anledningar, men oftast kan man fästa även dessa med hjälp av buntband. Mot väggarna kan man ha stolpar som man antingen fäster med buntband (vår favoritmetod) eller genom enstaka skruvar med öglor eller mälor.

Vi gillar särskilt att använda s.k. ”rådjursnät”, ett svart nät med kvadratiska maskor. Det kommer på rulle och är avsevärt mycket enklare att montera och är oftast diskretare än vanligt ”kattnät” (som man kan köpa via zoobutiker).

Näta in uteplats

När du har en uteplats brukar ytorna vara större, men fallrisken mindre. Det innebär även att man måste tänka till lite. Kan katten klättra på något och hoppa över nätningen? Kan den ta sats och springa/klättra över nätet?

Några kattungeköpare nätade in sin uteplats/terass helt förträffligt för sina Brittiska korthår. Här är några bilder från dem som man kan ta inspiration av. För att nätet skulle vara stadigt längs med terassens räcken satte de pinnar (armeringsjärn) med jämna mellanrum och använde buntband för att fästa dessa. Nätet de använde var rådjursnät. Tänk på att nätet inte ska vara alltför tajt spänt, det får gärna vara något löst spänt – då blir det svårare för katten att klättra på det.

I den här videon bygger några personer bygger en kattrastgård i sektioner (klicka på bilden för att gå till videon).

Man kan också köpa färdiga gårdar i sektioner via exempelvis Omlet:

Så här skrivet man på Omlets webbsida: ”Med Omlets stora kattgårdar för utomhusbruk kan alla katter leka säkert ute i den friska luften! De här anpassningsbara, säkra och rymliga kattgårdarna för utomhusbruk är snabba och enkla att bygga ihop. Lägg till tillbehör som överdrag, väderbeständiga katträd och hyllor för att ge din katt en rolig lekplats att motionera på, samtidigt som katten är säker långt från trafikerade vägar!”

https://www.omlet.se/shop/kattprodukter/kattgard

Bygg nätfönster och nätdörrar

För att man ska kunna ha en trevlig inomhusmiljö behöver man oftast vädra när det är lite varmare väder. Saknar man balkong eller uteplats kan ett nätfönster vara toppen! Får man inte bygga kattnät på sin balkong/uteplats kan en nätdörr vara alldeles förträfflig.

Tänk på att bygga stadiga konstruktioner som tål lite klösande/petande/tryckande från katten, ramen bör gärna vara i trä och nätet får gärna bestå av putsnät eller dylikt – vill man att det även ska stå emot mygg kan man fästa sådant finmaskigt nät ovanpå det andra.

Färdiga lösningar

Petnet (via insektsnat.se)

”Det extra starka Petnet är speciellt utvecklat för att motstå kattens klor och tänder, samtidigt som det håller insekterna ute. Vill du ha frisk luft, hålla katten inne och insekterna ute är Petnet det rätta valet. Vårt kattnät är utvecklat för att motstå klor och stötar från husdjur och är sju gånger starkare än det vanliga myggnätet.

Petnet kan köpas löst per cm (minimum 100 cm) i vår online-butik eller monteras i våra produkter med fasta ramar.”

Translate Site »