Det finns många sätt att bada katter på. Det jag beskriver är hur jag vanligtvis brukar gå tillväga. Domarna brukar uttrycker ofta att katternas pälsar är i toppkondition efter mina prepareringar, så jag kan intyga att detta fungerar väldigt bra.

Förberedelser

• Schampo: Anju Beauté. Antingen ”Vitalité Poils Durs” för krispig känsla på pälsen, ”Blancheur” för vita eller ljusa pälsar som ex. colourpoints har. Brittiskt korthår behöver INTE conditioner eller dylikt.

Anju Beauté “Vitalité Poils Durs”

Anju Beauté “Blancheur”

• 1-litersbunke eller behållare som man kan späda ut schampot i. Detta underlättar för appliceringen.

• Minst 2 handdukar att torka katten med. Gärna ”plutodukar” eller microfiber, då de absorberar vatten väldigt bra och därmed förkortar torktiden.

• Anti-halkmatta i badkaret eller duschutrymmet rekommenderas, då håller sig oftast katten lite lugnare. Om man inte har en sådan kan man lägga en handduk i badkaret eller på golvet – när den blir blöt så fungerar den nästan som en anti-halkmatta.

Övriga förberedelser

 1. Se till att vattnet är strax över fingervarmt (katters kroppstemperatur är lite varmare än oss så därför är det viktigt att man inte kyler ned dem för mycket när man badar dem).
 2. Klipp kattens klor, gärna nån dag innan så de inte är så vassa.
 3. Ha gärna en medhjälpare till hands som kan hjälpa dig.

Detta bör du veta om

De flesta katter är inte speciellt samarbetsvilliga med duschandet. Håll kvar katten på plats i duschutrymmet genom att hålla en hand över nacken eller runt bröstkorgen.
Om katten sticker från duschutrymmet har den lärt sig att den inte behöver genomgå en dusch. Försök hålla katten på plats med andra ord, utan att vara ”elak”.


Steg för steg

Ordna detta först

 1. Spola vatten från duschmunstycket till korrekt värme. Om du kan ställa om strålen på munstycket, välj en mjukare stråle med mer vatten (inte tunna ”hårda” strålar).
 2. Duschmatta eller blöt handduk läggs i badkaret eller på golvet i duschen.
 3. Förbered schampo i bunke eller behållare. Ta ungefär en schampoklick i storlek av en 5-krona och blanda ut med vatten i behållaren.
 4. Lägg fram torra handdukar, minst 2 st.
 5. Nu kan du ta in katten i duschutrymmet.

Blöt ned katten

 1. Katten ska vara helt genomblöt ända in till skinnet innan det är dags för schamponering, det kan ta en liten stund.
 2. Blöt inte huvudet, det behöver inte schamponeras.Viktigt att katten inte får in vatten i öronen.
 3. Nu är det dags för schamponering. Ta behållaren med schampoblandningen och häll innehållet försiktigt över hela kattens kropp, glöm inte sidan av kroppen och magen.
 4. Massera in schampot i pälsen, gnussa in det med snälla och mjuka rörelser.
 5. Du kan nu behöva ta bort päls fastnat på dina händer.
 6. När du masserat in hela pälsen kommer den viktigaste delen: sköljningen. Allt schampo ska sköljas ur pälsen – annars kommer det inte bli ett bra slutresultat och allt kan behöva göras om.
 7. Skölj, skölj, skölj.
 8. När det börjar kännas klart, skölj lite till.
 9. Innan katten får komma in i en handduk, försök krama ur vatten ur pälsen och tassar genom att försiktigt klämma pälsen och tassarna i handen.
 10. Nu kan du ta upp katten i en handduk, och krama ur så mycket vatten du kan.
 11. Byt handduk när den andra blivit blöt.
 12. Katten kommer inte bli helt torr av att bli hållen i en handduk – när handduk nr 2 blivit blöt kan man släppa ned katten att självtorka.

Tänk på att katten nu kan bli nedkyld, håll gärna katten i ett varmare rum eller utrymme.
Alternativet till att låta katten självtorka är att föna den torr (oftast inte speciellt populärt). Om du fönar en katt, tänk då på att INTE använda det varmaste läget på fönen, utan snarare det svalare. Annars kan katten bli brännskadad.


Andra förberedelser

Någon dag innan utställningen är det läge att toppa öronen ifall små hår eller örontofsar finns. Detta för att Brittiskt korthår ska ha runda små öron, och hår- och örontofsar förstör det intrycket på britten.

Ca 2 dagar innan utställning är det läge att klippa klorna på katten.

Klart!


Till vår guide för hur kattutställningar går till

Källa: Sverak.se “Utställning” (läst 2019-03-21)

Translate Site »