Denna text är skriven utifrån de instruktioner och tillvägagångssätt som är aktuellt för PawPeds vid skrivande datum, våren 2018.

Här beskriver vi steg för steg hur ett besök går till när du HD-röntgar din katt. Det viktigaste är att vinklarna blir rätt så att avläsningen blir så korrekt som möjligt.

1. Boka tid hos din veterinär

När du bokar tiden kan du uppge att dessa röntgenbilder ska skickas in till PawPeds hälsoprogram och att du kommer ta med en blankett och instruktion till röntgentillfället.

OBS! Det är bra om veterinären/djurskötaren som ska röntga din katt har erfarenhet sedan tidigare av att HD-röntga katt eller hund.

2. Betala avläsningsavgiften

Avläsningsavgiften ska vara betald innan plåtarna skickas till examinatorn. Veterinärkliniken ska ha betalt för de röntgenplåtar som tas.

Du ska INTE betala någon avgift till SKK (det är en avgift som kliniken lägger på besökskostnaden för HD-avläsning inom SKK – den gäller endast för hund).

2. Skriv ut dokumenten från PawPeds

PawPeds dokument för HD innehåller två olika instruktioner: för djurägaren & för klinikpersonal. Den innehåller även en blankett som fylls i av klinikpersonalen under besöket och skickas tillsammans med röntgenplåtarna till PawPeds avläsare.

OBS! Blanketten ska vara underskriven av kattägaren & klinikpersonalen.

3. Vid röntgentillfället

Ge personalen instruktionerna & blanketten som du skrivit ut innan. Inför röntgen kommer katten att sederas på kliniken. Det är mycket ovanligt att röntgen görs utan sedering.

Det är viktigt att vinkeln på kattens bäcken blir så rak som möjligt. Katten ska ligga platt på rygg och hålls i rätt läge, med benen lätt utsträckta medan röntgenplåten tas. När ni fått till en plåt som ni är nöjda med är kattens roll i det hela över.

TIPS! Fota av datorskärmen så du kan titta på röntgenplåten i efterhand. Man får nämligen ingen egen kopia att ta med hem.

Här stöttas SE*Meduseld’s Yen med sandsäckar medan djurskötaren justerar hur hon ligger inför röntgen.

Efteråt händer detta

  • Kliniken skickar plåtarna till examinatorn, enligt anvisningarna på instruktionspappret du skrev ut (den ska ha en underskrift från kliniken).
  • Vanligtvis får man vänta 3-6 veckor på resultatet. Du meddelas på den epostadress du angav på formuläret.
  • Efter en tid kommer resultatet också att ligga synligt under kattens namn på PawPeds databas.

Exempel på hur en röntgenplåt ser ut

Meduseld’s Essing (HD: normal + normal)
Translate Site »