Just ja, julklapp för katt var det ja. Det är klart tankarna nu fylls av julklappar och soffmys när ett vackert snölandskap växt fram utanför fönstret. Och visst är det väl dags att börja fundera över julklappslistorna. Nu är vi inne på det sjätte året som vill vi dela med oss av våra bästa tips på gåvor och julklappar som katter uppskattar. Vi har självklart också passande tips till kattägaren eller kattfantasten!


Julklapp för katt och kattägare 2023

Julen är som bekant högtiden för barn och unga, men såklart njuter även vi vuxna av det lugnet som julen för med sig. Innan jul kan det däremot bli lite hektiskt ibland, särskilt när man ställer sig frågan om man kommer lyckas skaffa just den julklapp till nära och kära som de önskat sig och julklapp för katt som man tror är perfekt.

Här är några av våra tips på julklappar som vi tror passar din eller någon väns katt perfekt. Missa inte sällskapsspelen lite längre ned på sidan. Och glöm inte heller bort de hemlösa katterna i jul. Längst ned på denna sida finns tips på hur just du kan bidra till att katter blir fortsatt omhändertagna av seriösa organisationer i Sverige.

God jul önskar vi på SE*Meduseld’s.

Årets bästa julklapp för katt 2023 är … Bolltornet med fladdrande fjäril. En rolig 2-i-1 leksak för katten som behöver aktiveras!

Julklapp till katt

Den här roliga bollbanan har begåvats med den populära ”fladdrande” fjärilen. Våra katter älskar att leka med den här typen av leksaker. Vill man göra fjärilen ännu mer intressant för katten än vad den är från början, prova då att ställa leksaken bakom ett bordsben eller under en stol som skymmer sikten litegrann. Då blir den helt oemotståndlig.

Den här varianten av leksaken är dessutom väldigt smart, den kan laddas upp via USB – otroligt skönt att slippa byta batterier! Så här skriver återförsäljaren Supercat:

2 i 1 kattleksak med både bollbana och fjäril

AFP Kattleksak Bolltorn med fjäril är en spännande aktiveringsleksak som passar både kattungar och vuxna katter. Den består av ett populärt bolltorn med 3 våningar och 3 bollar – bollbanor är särskilt populära hos kattungar.

Ovanpå bolltornet kan man välja att sätta fast den medföljande fjärilen (). Ovanpå bolltornet finns en kontroll där du bestämmer om fjärilen ska vara ”av” eller ”på”, samt vilken hastighet den ska snurra och vilken timer (hur länge) den ska hålla på. Fjärilen kan rotera och fladdra i 360 grader – vilket lockar till lek, jakt och bus!

Ingen batteridrift! Denna uppdaterade fjärilsleksak har en USB-laddning som är superenkel att använda och energibesparande.

Flera timerlägen och hastigheter
360 graders rotation
3 rullande bollar
Aktiveringsleksak
Uppladdningsbar USB
Storlek: 25 x 25,5 x 13,6 cm

Finns hos Supercat, bland annat.

En annan mysig julklapp för katt är denna mysiga katt-tipi.

Den här fina tipin är ett läckert tillskott i ditt hem och erbjuder en lugn och fin plats för din kisse som vill vila ifred. Passar för den ensamma katten eller för den som har flera katter. Vi som har katter som inte tycker om att bli för varma (Brittiskt korthår, långpälsade kattraser m.fl) uppskattar den öppna designen av mysgrottan – som gör att luft cirkulerar och katten känner sig inte trängd heller.

Superfin tipi till kisse!

Grå tipi till din katt eller dina kattungar, ett lek- och sovtält som gör sig jättefin även som inredningsdetalj i hemmet. En tipi är kul för katten som gillar att gömma sig och smyga på sina leksaker eller kattkompisar, tipin är även ett mysigt krypin för en catnap.

Tipin är ihopfällningsbar och går att förvara platsbesparande. Tältet är tillverkad i filt (polyester) och dynan har ett överdrag av långhårig plysch samt en fyllning av polyseter-fleece.

Storlek: 55 × 65 × 55 cm

Finns hos Supercat

En snygg stol för katter är också en fin julklapp för katt

Den finaste julklappen för katter 2023

Den här fina stolen är en superfin inredningsdetalj och en härlig viloplats för katten. Låt din lilla älskling hänga fritt i denna hängstol för katt. Och när det blir sommar fungerar det lika bra att ha den ute på den kattsäkrade balkongen eller uteplatsen.

Hängstol Paris – för inomhus och utomhusbruk!

Letar ni en snygg kattmöbel till vardagsrummet – eller kanske till uterummet, balkongen eller altanen? Den snygga hängkorgen Paris från PetRebels är tillverkad i polyrotting, vilket är ett väderbeständigt material, och som gör att korgen kan användas både utomhus och inomhus. Den passar för katter och även för små hundar.

Den lyxiga mjuka kudden (med 800 grams plysch!) är dock inte väderbeständig, den måste ni skydda från väder och vind när den inte används. 

Alla vet att katter älskar att leka, äta och gosa – men att ta en riktigt skön tupplur gör dem nog lyckligast! Tupplurer är dessutom något de är riktigt bra på, eftersom katter sover hela sexton timmar om dagen!

Varför inte unna din lilla Rebel en superlyxig hängkorg från det nya House of Heaven-sortimentet?! 

 • Ljusgrå polyrattan och vit plysch
 • Tillverkad av polyrattan och därför väderbeständig
 • Mycket lätt att rengöra
 • Med mjuk och skön plyschkudde (ej väderbeständig)
 • 800 grams Plysch i kudden


Storlek: 47 x 38 x 24 cm

Finns hos Supercat

Perfekt julklapp till katt. Vem behöver modelltåg när det finns häftiga bollbanor!?

Den här enorma bollbanan ser till att hålla katten aktiverad under lång tid. Och vi som har bollbanor och katt sedan tidigare vet ju också att dessa leksaker är perfekta sovplatser enligt våra katter. De lägger sig gärna i kurvorna på bollbanan och sover gott. Så vill du ha både en leksak och en perfekt viloplats till din lilla älskling, då är det den här bollbanan du ska ha.

Det här setet innehåller bolltorn, bollbana och rolig lysande boll och en klirrande gallerboll.

Finns hos zooplus.se

En uppskattad julklapp till katten: Megastor burk med Dreamies kattgodis. Tips till dig som har ”kattbarnbarn”.

Finns i flera olika smaker. Dreamies är godiset som de allra flesta katter tycker om. Är du osäker på vad du ska ge till ditt luddiga lilla kattbarnbarn? Då bör du slå till på en STOR burk Dreamies, du kommer bli den stora favoriten under en lång tid (särskilt om det är du som serverar godiset). 🙂

Finns hos zooplus.se, bland annat


Kattjulklapp till dig som äger katt 2023

Julklappar är inte bara till för de små, såklart ska kattägaren också få paket att öppna i jul.

Årets julklapp enligt HUI är sällskapsspelet!

HUIs motivation:

De senaste årens oro i världen och det ekonomiska läget får oss att längta efter den tid som var. Vi söker oss till varandra, de små sammanhangen, återupptäcker glädjen genom att förlora oss en stund och koppla bort från världen utanför. Samtidigt växer ny teknik fram och förnyar en klassisk julklapp. När händelser i omvärlden delar oss, är årets julklapp något att samlas kring – sällskapsspelet är Årets Julklapp 2023. 

HUI Research, 2023-11-16

Här har vi samlat 4 stycken speltips för en härlig jul.

1: Calico

 • Ålder: 10 år och uppåt
 • Speltid: ca 30–45 minuter
 • Antal spelare: 1–4 personer

I Calico tävlar spelarna om att sy det mysigaste lapptäcket när som de samlar och placerar ut lappar av olika färger och mönster. Varje lapptäcke har ett specifikt mönster som måste följas och spelarna försöker även att skapa färg- och mönsterkombinationer som inte enbart är estetiskt tilltalande, utan även ska kunna locka till sig de gosigaste katterna.

Rundorna är enkla. Välj en enskild ”patch tile” från din hand och sy in den i ditt lapptäcke, dra sedan en annan patch till din hand från tre möjliga. Om du kan skapa en färggrupp får du sy en knapp på ditt täcke. Om du kan skapa en mönsterkombination som är attraktiv för någon av katterna, kommer den till dig och rullar upp sig på täcket. I slutet av spelet får du poäng för knappar, katter och hur bra du lyckades färdigställa ditt unika lapptäckesmönster.

Finns hos Spelexperten, bland annat.

2: A Game of Cat & Mouth

 • Ålder: 7 år och uppåt
 • Antal spelare: 2 per spel, fler om man kör turneringar

Ett hårt tävlingsinriktat, magnetdrivet och mycket beroendeframkallande flipper-ish spelFrån skaparna av Exploding Kittens.

Det är som att spela flipperspel med slangbellor – En kattass slangbella

Lådan är spelet, bara öppna och spela!

Finns hos Spelexperten, bland annat.

3: Voff eller Mjau?

 • Ålder: 5 år och uppåt
 • Antal spelare: minst 2 personer

Ett enkelt och fartfyllt spel där det gäller att reagera snabbt när två likadana figurer dyker upp. Vem ser det först? Du ropar mjau! när du ser en dubblett och voff! om du är säker på att det inte finns två identiska djur på korten. Men se upp, en katt kan ha fått samma tröja som en hund så det gäller att inte låta sig luras.

Voff eller mjau? är ett helkul spel som passar alla åldrar och som kan spelas om och om igen. Varje runda blir unik och spännande! Perfekt för kalaset, resan eller hemmakvällen med hela familjen.

Finns hos Spelexperten, bland annat.

4: Ridley’s Spelkort – Cat Lovers

 • Ålder: Ingen gräns
 • Antal spelare: minst 1 person

Rolig kortlek för alla kattälskare!
Varje kort har en illustrerad katt, samt namn och information om varje kattras.

Kommer i en fin plåtask

Finns hos Spelexperten, bland annat.

För kyliga dagar och kvällar – ullpläd från Klippans Yllefabrik

För den som en gång har fått prova att ha en Klippan-ullfilt över sig i soffan är det svårt att vilja ha något annat. Det underbara materialet som både värmer och ”andas” slår nog ingen annan filt. Och med detta vackra motiv av kärleksfulla katter… går det att stå emot? Ge detta som julgåva till kattvännen.

Vår ullfilt Cat couple är tillverkad i 100% ekologisk lammull och designad av Bengt & Lotta. Lammullen är helt fri från pesticider och inga kemikalier eller antibiotika har använts vid uppfödningen. Cat couple har vackra illustrerade katter på. Detta är en härlig filt att ha om axlarna kyliga dagar.

130 x 180cm. 100% ekologisk lammull.

Köp den hos Klippans Yllefabrik

Snygg mugg att mysa med i soffan

Okej, behöver man verkligen en mugg till? …. Jo, den här behöver man! Förutom det väldigt gulliga motivet finns andra fördelar. Detta är en stor rymlig mugg som rymmer hela 400 ml – perfekt för dig som hinkar i sig kaffe, eller särskilt för dig som vill mysa ner i soffan med en stor balja te. 🙂

Köp den hos Kattprylar.se

Sist på listan, men absolut inte minst …

… sponsra ett katthem i jul!

Liten sovande huskatt

Varje katt är värd ett tryggt hem där den blir älskad och omhändertagen. Men tyvärr är inte det verkligheten för alla katter. Därför vill vi gärna uppmuntra att man ger bort stöd till ett katthem i julklapp. Annas hjärta klappar lite extra för Uppsala Katthem, eftersom våra huskatter Kenneth och Bobby kom därifrån. Båda har tyvärr gått ur tiden 2019 och 2020 respektive.

Ge gärna en donation, till exempel till Föreningen Samvetet/Uppsala Katthem, i julklapp. Vissa katthem låter en också bli fadder till katter, vilket är lite mer personligt eftersom man får veta om hur det går för katten och när den blir utadopterad.

Translate Site »