Ibland händer det att katter får klokapselbrott, det vill säga att klon går av eller delvis går sönder. Det beror oftast på att katten har fastnat med klon i någonting, och sen råkar katten dra av klon. Exempelvis genom att ramla ned från någon höjd och katten försöker ta emot sig eller hålla sig fast, då får klorna ta den värsta smällen.

Oftast brukar rejäla klokapselbrott innebära att pulpan blir exponerad, vilket kan göra väldigt ont för katten och medför risk för att bakterier kommer i såret. Var snabb med hjälpen, då går läkning fortare.

Ibland behöver man hjälp från veterinär för att få bort alla klorester som eventuellt finns kvar runt pulpan, och oftast behöver man någon form av smärtlindring & antiinflammatorisk medicin till katten. Däremot behöver man inte alltid få antibiotika om man är noga med att rengöra runt pulpan ordentligt. Om veterinären dessutom rakar bort pälsen i närområdet runt den affekterade tån så är det ännu enklare att hålla rent.

Klokapselbrott är inte roliga, varken för dig som kattägare eller katten. Men ser man till att inga bakterier får fäste så läker det förhållandevis snabbt. Inom några dagar brukar pulpan ha fått en hård yta, som en hård ”kapsel” runt sig – då är läkningen på rätt väg.

Klokapselbrott på katt – det här är vad du behöver ha hemma

 1. Tratt
 2. Douxo S3 Pyo schampo (djuprengörande & descinficerande)
 3. Koksaltlösning
 4. Metacam (eller likande mot smärta & inflammation) – kontakta veterinär så snart du kan för att få recept
 5. En rejäl dos tålamod och dedikation

Andra hjälpmedel vid klokapselbrott

 • Ergonomisk skål (perfekt för katt med tratt), exempelvis Trixie ”Elevated Ceramic Bowl”
 • Liten skål/bunke att bada tassen i
 • Liten klippmaskin eller sax för att klippa bort päls runt den aktuella tån
 • Byt sand i lådan (från klumpande bentonitsand) till papperspellets t.ex. Detta pga att sand annars kan fastna på såret/tassen.

Börja med att ta kontakt med veterinär

Ibland (oftast enligt min erfarenhet) behöver katten smärtstillande och antiinflammatorisk medicin när klokapseln har blivit skadad. Börja därför med att kontakta veterinär (klinik) för att få hjälp med att avlägsna eventuella klorester samt få recept utskrivet av exempelvis Metacam.

Så här tar vi hand om klokapselbrott på katt hemma

 1. Ge smärtstillande & antiinflammatoriskt läkemedel (ex Metacam) på angiven tid varje dag
 2. Rengör tån/tassen. Man kan spola försiktigt med pipett & koksaltlösning, spola/peta bort uppenbart smuts.
 3. Man kan behöva ta bort päls runt området. Helst vill man att det ska lufta & bli torrt. Tvätta därför ca 3 gånger/dag & låt det vara torrt i övrigt.
 4. Blanda fingervarmt vatten med en liten pump Douxo S3 Pyo-schampo i en bunke. Sätt ner tassen i bunken och ”veva runt den”. Låt tassen ha detta på i några minuter. Skölj sedan bort med vatten (du kan använda bunkmetoden igen ifall katten ej gillar rinnande vatten).
 5. Torka försiktigt med handduk. Låt sedan lufttorka.
 6. Katten ska absolut INTE slicka på tassen, kom ihåg det! Tratten ska vara på om man ej har direkt uppsikt.

Denna procedur upprepas dagligen (3 gånger om dagen ungefär) tills dess den exponerade pulpan fått som en ”hård kapsel” runt sig. Då har det börjat läka. En illröd tå/pulpa som blöder betyder smärta för katten (då är pulpan också svullen), vilket innebär att det är dålig läkning.

Så här ser pulpan ut när det läkt ut, den har fått en ”hård kapsel” runt sig.
Normal klo där klokapseln och pulpan är intakt.
Katt i tratt med klokapselbrott, vilar i klösträd

Här är vår fina Essing i klösträdet. Han har tratt eftersom han här har ett klokapselbrott under läkning. Oftast tar det någon dag innan katten vänjer sig vid att ha tratt, när de har vant sig brukar det gå bättre och bättre. Till slut så beter de sig helt naturligt med tratten på.

Undvik klokapselbrott – några tips

 1. Håll kattens klor trimmade. Med klippta klor minskar risken för att katten fastnar och råkar dra loss klon.
 2. Hoppar katten alltid från samma ställen och ramlar ner? Möblera om litegrann, för att undvika fall och skador som ex. klokapselbrott.
 3. Har katten svaga klor? Då kanske du ska överväga ett kosttillskott som innehåller b-vitamin. Det är även bra för hud, päls och nervsystem.

Glömt inte att ta kontakt med veterinär om du är osäker, ovanstående information är bara avsedd som goda råd och komplement till kontakten med veterinär.


Intresserad av fler tips från oss?

Här har vi samlat en hel del bra info till dig som kattägare.

Translate Site »