Det finns vissa frågor som är återkommande gällande kattrasen Selkirk Rex och här kan du förhoppningsvis hitta svaret. ????


Är Selkirk Rex allergivänlig?

SVAR: Nej. Det finns ingenting som tyder på att Selkirk Rex är en allergivänlig ras. Det är en vanlig missuppfattning som kommer sig av att kattallergiker oftast tålt andra Rex-raser bra.

Ordet “Rex” används för att beskriva att det är en lockig ras. Ordet är tyvärr inte en indikator för om rasen anses allergivänlig eller ej.

Som känslig mot katt kan man tåla vissa individer bättre än andra, även om rasen inte har uttalade allergivänliga egenskaper. Är du känslig rekommenderar jag att inte att köpa katt.

Fäller Selkirk Rex mindre päls än andra raser?

SVAR: Selkirk Rex är en kattras med mycket päls, de har väldigt mycket underull. De fäller sin päls, beroende på vilket säsong och hur välpälsade de är i grunden, kan det vara mer eller mindre. Man kan hur som helst räkna med att en Selkirk Rex fäller minst lika mycket päls som en “vanlig katt”.

Jag har skrivit ett inlägg om tips på kammar för lockig päls, läs här.

Behöver en Selkirk Rex någon pälsvård?

SVAR: Har du en korthårig Selkirk Rex är pälsvården minimal, för en vardaglig skötsel behöver man endast kamma ur lös päls. Detta räcker att man gör någon till några gånger i veckan beroende på säsong. Risken för tovor är inte särskilt stor.

Har du en långhårig Selkirk Rex måste du vara mycket noggrann med omvårdnaden. På grund av att pälsen är lockig kan den pälsen som egentligen fällts av “fastna”, man måste alltså kamma bort lös päls. Beroende på säsong kan man behöva kamma igenom mer eller mindre ofta, i alla fall någon gång om dagen.

Pälskvaliteten kommer ha mer betydelse då långhåren naturligtvis har mer hår. Vissa har t.ex. tunna, mjuka strån som kan tova lättare.

Det gäller att du som ägare är med på att det kommer att krävas lite extra av dig som väljer att köpa en långhårig Selkirk. Det är ett livslångt uppdrag att ta hand om din älskade väns päls!

Translate Site »