Det finns en hel del att tänka på när man ska flyga med katt i kabin, både inrikes som utrikes. Exempelvis behöver man passera säkerhetskontrollen med sin katt. Du behöver också tänka på att det kan bli lång väntan när du väl är vid din gate. Här är några bra tips för dig som planerar att flyga med din katt!

Flygningar kan man till exempel göra när man ska på vissa utställningar, för oss har det oftast varit när vi har importerat katter utomlands.

Om du åker utomlands/kommer hem till Sverige med katten bör du också ta reda på vilka regler som gäller för in- och utförsel av katter. Bland annat kan katten behöva rabiesvaccination, anmälas hos tullen, med mera.

1. Boka biljett

Det fungerar olika hur man gör mellan flygbolagen. På SAS har du (i alla fall förr) bokat din biljett först, och sedan ringt upp kundtjänst för att boka kattens biljett. Hos Norwegian har man kunnat boka biljett till katten samtidigt som du bokat din egen. Hos andra flygbolag kan det fungera annorlunda, och infon finns oftast att läsa på deras webbplatser. Kontakta hellre flygbolaget en gång för mycket vid frågor när du ska flyga med katt.

När man köper en flygbiljett till ett djur som ska resa med dig i kabinen brukar det innebära att du ska ha katten framför dina fötter i flygplanet. Du får inte heller ha med dig ett handbagage. Du betalar dessutom extra för att få med dig katten. Så kort och gott: du betalar mycket mer än vanligt: du får ta med katten, men inte ha något handbagage.

Se alltid till att ha med en utskriven bokningsbekräftelse på att du SKA ha katt med dig, ifall det blir tjafs vid incheckningsdisken. Man betalar ofta (inte alltid) kattens biljett på plats i någon form av servicedisk. Enklast är det om man frågar sig fram på flygplatsen om så är fallet, eftersom varje flygplats har egna system som skiljer sig lite åt.

2. Vilken bur ska man välja när man ska flyga med katt?

Generellt så är det endast mjuka burar som har de mått som får plats under flygstolarna i kabinen, den bur som oftast rekommenderas heter Sherpa.

Storleken måste du dubbelkolla med flygbolaget – det kan vara väldigt noggrant ned på centimetern när du är på plats! Så chansa inte med en för stor väska, då kan du bli nekad plats. Om väskan kan ”flexa” lite i sin storlek (exempelvis som Sturdi ”Studibag” kan göra något på höjden) så kan man komma undan med det, om buren är något för hög/lång/bred.

Sherpa-bur är perfekt när man ska flyga med katt
Sherpa-bur.
Sturdibag är en toppenbur för flygresor

Sturdibag-bur.

3. Packning när du ska flyga med katt

Ska du flyga med katt och restiden är lång kan det vara klokt att förbereda en kattlåda till katten. Troligtvis kommer du kanske ha med dig något litet handbagage (det brukar man kunna komma undan med) i någon tygpåse eller liknande. Då kan du ta med lite kattsand (eller varför inte lite pappersströ som ex. ToaLätt) i en liten påse. Ta också med en liten kattlåda för utställningsburar och bajspåsar.

Botten på buren kan du med fördel lägga ett absorberande underlag (likt inkontinensskydd). Det finns små praktiska sådana underlag för valpar på zoobutiker, bland annat från varumärket Trixie. Lägg en mjuk filt över så blir det gosigt och fint.

Tips om vattenflaskor!
Vill du ha med en vattenflaska så får den inte vara större än 100 ml om den är fylld med vätska, annars kommer den fastna i säkerhetskontrollen. Detta gäller oavsett hur mycket vatten som finns i flaskan – man går på behållarens storlek, inte mängden som finns inuti. Du kan ta med en större flaska om flaskan är tom när du passerar säkerhetskontrollen. Sedan kan du fylla den med vatten efteråt inne på flygplatsen.

Rent generellt behöver katten inte äta innan man flyger iväg, tvärtom kan det vara bättre att de är på fastande mage så att de inte blir illamående och kräks.

Absorberande underlag är perfekt att ha i botten av buren ifall att en olycka skulle ske.


En liten kattlåda kan man ta med om man reser länge (Savic Smartcat Litter Tray).
Små vattenflaskor som rymmer mest 100ml kan du ta med på resan.

4. Att gå igenom med katt på flygplatsens säkerhetskontroll

När du är på flygplatsen och har checkat in dig och katten, ja då är det dags för er att ta er till rätt gate. För att komma dit behöver du passera säkerhetskontrollen.

Det som kännetecknar en säkerhetskontroll är köer av stressade människor, väskor, buller och massa pipande ljud. Det är inte den roligaste miljön för en stressad katt. Väskor, elektroniska apparater (som exempelvis klockor och mobiltelefoner) och ytterkläder ska röntgas. Det innebär att kattens bur också ska röntgas, och då ska katten INTE vara inuti buren. Det kan nämligen vara mycket skadligt att utsättas för strålningen från denna typ av röntgenmaskiner, inget levande ska föras in i röntgenmaskinerna.

Jag vill rekommendera att man handlar enligt följande när man ska gå genom säkerhetskontrollen med katt

  • Gå fram till personalen som arbetar i säkerhetskontrollen där man lägger upp väskor, jackor mm för röntgning.
  • Berätta att du har en katt med dig i bur, och berätta att du vill gå till det så kallade ”båset” (visitationsutrymmet) innan du tar upp katten ur buren.
  • Kattens bur tas åt sidan av personalen. Personalen ska då låta dig gå genom säkerhetskontrollen (då gör du som alla andra, dina övriga föremål röntgas).
  • Du och personalen går till båset, där tar du ut katten ur dess bur. Troligen kommer personalen vilja titta lite på katten också. Sedan tar de buren, röntgar den, och återvänder sedan. Du lastar i katten igen i buren, och ni är klara.

Rutinerna för hur man sköter detta kan variera något, men det är ungefär så här det brukar se ut på olika flygplatser.

Detta rekommenderar jag inte:
Man kan också välja att gå genom metalldetektorbågen med katten i famnen, men om katten blir stressad och sliter sig loss kan man dels få fula rivmärken av sin katt. Eller ännu värre: katten kommer lös på flygplatsen och försvinner iväg till något konstigt utrymme. Det finns verkliga historier om katter som varit försvunna i flera veckor på flygplatser. Var hellre försiktig med katten.

Trevlig resa till er som ska ut och åka!

Translate Site »