När du deltar på kattutställningar behöver du ta med ett burskynke att ha i buren. Det är inte tillåtet att sätta in katter i en tom bur utan burskynke (undantaget burarna bakom domarbordet och vid panelen). Här finns måtten för dig som vill sy ett eget burskynke, måtten gäller för SVERAKs utställningsburar.

Burskynke-mått (djup, höjd, bredd)

Måtten för en enkelbur är följande:
D: 60 cm, H: 60 cm, B: 75 cm.

Måtten för en dubbelbur är följande:
D: 60 cm, H: 60 cm, B: 150 cm.


Burskynket består av gardiner, tak och en mjuk botten

Du väljer själv om du vill sy alla delar, eller om du tar med någon mjuk filt t.ex. för botten. Det är populärt att använda gardinspiraler för att hänga upp burskynkena, vissa gillar dock att ha klämmor eller annat. Fråga gärna någon om råd om du är osäker på vad som passar dig.

Hur ska ett burskynke se ut på kattutställning?

I princip får man bestämma helt själv hur ett burskynke ska se ut, dock ska det vara lämpligt för katten att vistas i och jag är också rätt säker på att burskynket inte får väcka anstöt för andra utställare och besökare. Det finns en hel del man kan ”nörda ner sig i” gällande burskynken.

Exempelvis kanske man väljer ett material som inte blir så lätt skrynkligt (vilket är praktiskt när skynket är ihopvikt i väskan), ett material som undviker att kattens päls blir statisk, ett material som tål att tvättas många gånger i lämpliga grader (40 grader, gärna 60 grader om möjligt).

Färgmässigt så är det klokt att välja något som ser bra ut mot katten man ställer ut. Har man många olika färger på sina katter så är det smart att välja en färg som passar de flesta av katterna. Vi själva har oftast haft ljusa/vita burskynken med lite detaljer i färg och textur, eftersom det är det som funkar de absolut flesta av våra katter.

Några exempel på burskynken till kattutställning

Framförallt är detta foton på våra egna skynken i vitt är med som exempel, men det finns några olika variationer att titta på, med lite olika inredning. Något annat foto på någon annans burskynke kan också finnas med.

Angående hygien och burskynken

Man bör tvätta sitt burskynke i tvättmaskin varje gång man varit på en utställningshelg. Ifall det skulle kommit något smuts, bakterier eller annat så är det schysst både mot sig själv och andra utställare kommande helger ifall alla har med sig ren och fräsch utrustning.

Se detta som något tillhörande en avslutad showhelg.


Intresserad av mer?

Till vår guide för hur kattutställningar går till


Translate Site »