Det är viktigt med kloklippning när du har en innekatt. Eftersom klorna inte nöts ned i samma takt som på utekatter så tenderar klorna att bli alldeles för långa. Om man har otur kan det leda till att klorna växer in i kattens trampdynor, men också till att de klöser mer på möbler till exempel.

Det vill vi ju inte! Därför är det viktigt att du som kattägare lär dig kloklippning, och vänjer din katt vid att få klorna klippta. Vi vet att det kan vara lite läskigt att börja klippa klor, och därför filmade vi en video för att visa hur vi brukar göra. Det hela är ganska så odramatiskt, såklart.

Rent generellt är vi alltid två personer som klipper katternas klor – inte för att vi måste vara två, men för att det är absolut enklast. Då håller den ena personen katten, medan den andre snabbt och enkelt klipper klorna.

Fungerar inte videon? Här är länken.

Så här gör du vid kloklippning:

  1. Be gärna någon om hjälp att hålla katten och var lugna.
  2. Ta kattens tass, och tryck försiktigt fram klon.
  3. Titta efter pulpan i klon (den ser rosa-aktig ut), den ska vi INTE klippa i.
  4. Måtta med klosax, klipp en bit ifrån pulpan, alltså där klon är ”vit”/genomskinlig. Är du riktigt osäker så rekommenderar vi att du klipper bara yttersta spetsen.

Katter har normalt 5 klor (inklusive en liten ”tumme”) på båda framtassarna, och 4 klor på baktassarna.

Tycker katten det är jobbigt?

Det bästa sättet att uppfostra sin katt på är genom en kärleksfull och trygg behandling. Alla katter är unika individer och tipsen vi skrivit om ovan kan behövas justeras efter deras behov.

Blir katten stressad eller irriterad? Prova att bara klippa någon klo åt gången. Kanske är det så att det är svårt att klippa en klor på en katt som har mycket energi – prova då att klippa klorna när katten ligger och vilar, eller när man myser i soffan t.ex. Alla klor behöver faktiskt inte bli klippta samtidigt, så ta det bara lugnt och fint så kommer er katt förhoppningsvis att vänja sig vid kloklippningen.

Vill du läsa fler tips?

Här har vi samlat massor av bra info för kattägare, klicka här.

Translate Site »