Ett ämne som återkommer med jämna mellanrum här på forumet, är om man vill ha sin britt som utekatt eller inte. Åsikter om detta går åt olika håll.


Skriven av Inga-Britt Norum på Facebook 7/2 2020. Stort tack för att vi fick tillåtelse att återposta denna kloka text på vår webb.

I min värld så spelar det ingen roll om man har en raskatt eller huskatt. Ingen katt ska gå på fri tass. Det är däremot viktigt att de får tillgång till rastgård, koppelpromenader, in nätad balkong eller ett väl nätat fönster om man inte har tillgång till något annat. Varför anser jag att katter inte ska gå på fri tass utomhus? Då ställer jag en motfråga och frågar varför ska just en katt behöva gå på fri tass och inga andra djur? Hundar, grisar, kor, getter, får, hästar och alla andra tamdjur får inte gå på fri tass ute, utan har inhägnade hagar. Vem har sagt att bara katten ska gå fritt? Jag tror att det är en myt sedan den tid då de flesta tamdjur gick fria på bete under den snöfria årstiden. Hästar, kor, grisar och får var värdefulla djur som gav både mjölk, kött och ull. Hästen var en arbetskamrat i skog och på åkern. Katten var till för att hålla möss och råttor borta, men för övrigt hade den inget värde. Tyvärr så är det ofta så än idag, då många katter skänks bort.

För att höja kattens status så måste vi även vara rädd om dem och även tänka på de som inte vill få sina rabatter gödslade med kattbajs och kiss. Alla vill heller inte få utemöbler nedkissade av fertila hanar, (eller fertila honor för de kan strila de också).

Var och en får givetvis ha sin egna åsikt om saken. Det också viktigt att man står för sin åsikt när man ska köpa t.ex. en britt och vara ärlig och berätta för uppfödaren att katten kommer att få gå på lös tass. Då behöver varken köpare eller säljare känna sig lurade, eller hur?

Skriven av Inga-Britt Norum på Facebook 7/2 2020. Stort tack för att vi fick tillåtelse att återposta denna kloka text på vår webb.

Translate Site »