Det här om vilken kattsand man har är en fråga som aldrig verkar gå ur tiden för kattägare. Den frågan har lika många svar som det finns kattägare.

Man brukar ofta enas om att den bästa sanden är av varianten klumpbildande bentonitlera (“vanlig kattsand”). Detta eftersom den ofta är dryg, klumpar bra och den fångar upp oönskad lukt. När katten kissar på sanden formas det klumpar från vätskan och de brukar hålla ihop bra vilket gör att det är enkelt att rensa lådan. Och så håller sig övrig sand ”fräschare” då kissklumparna inte delas upp. Det är den typen av kattsand som de flesta katter & deras ägare är nöjda med, men det finns också nackdelar med den sortens sand.

Tyvärr är sand av bentonitlera en riktig miljöbov – klumparna blir som cement och bryts inte ned. Om du har möjlighet, överväg gärna ett miljövänligare alternativ. Det brukar också damma en hel del från sanden (trots att den ofta beskrivs som dammfri av tillverkarna) och mycket sand dras ofta med utanför kattlådan.

Vad är era kattungar vana vid för sorts kattsand?

  • Kattungar uppväxta hos Anna är generellt sett vana vid PeeWee-konceptet.
  • Kattungar uppväxta hos Hanna är generellt sett vana vid klumpbildande kattsand (EverClean).
  • Kattungar uppväxta hos våra fodervärdar kan vara van vid någon av ovanstående sandsorter.

Vi informerar alltid om vilken sorts sand kattungen är van vid att använda i samband med att man besöker kattungen. 🙂

Innehåll


Finns det någon miljövänlig kattsand?

Svaret är: Ja, det finns massor! I vårt hushåll använde vi tidigare klumpbildande sand av träspån (ÖKO Plus bl.a.) – som fungerade utmärkt – innan vi (Anna & Adam) vågade ta steget att helt konvertera till PeeWee-modellen.

I PeeWee-lådan har vi stallpellets & cellulosapellets. Alla dessa tre sandtyper (träspån, stall- & cellulosapellets) är nedbrytbara och minskar påverkan på naturen. Dessutom väger de mycket mindre och räcker mycket längre.

Här har vi skrivit några tips på några andra olika varumärken med miljövänligare kattsand.

PeeWee-systemet – miljövänligt & kostnadseffektivt

”Lådorna med dubbel botten”

PeeWee är ett varumärke som tillverkar dubbelbottnade kattlådor med samma namn (läs mer på deras webbsida). Den består av en vanlig lådbotten samt en innerlådebotten som har massor av hål. Tanken är att urin skall rinna igenom det inre bottenlagret och stanna i det nedre bottenlagret. 

Så här är det tänkt att man använder lådorna enligt PeeWee. I det undre lagret lägger man lite pellets, i övre lagret lägger man också lite pellets (så det täcker bottnen). När det sedan blir blött efter att katten urinerat löser det upp sig till ett fint spån. Det fina spånet åker igenom gallret till det undre lagret. Där stannar det sedan tills det är dags att tömma lådan.

Anna & Adams katter är jättenöjda! Dessutom är PeeWee-konceptet mer ekonomiskt & luktar inte. Vi rekommenderar verkligen att man provar PeeWees lådsystem.

kattsandlåda av PeeWee-modell

Kinkiga katter? Det här är ett annat tips på hur man kan göra …

Det här tipset fick vi från en annan uppfödare som tycker detta fungerar för katter som inte accepterar att gå på PeeWee-strö. Fyll det övre lagret med cellulosapellets (typ papperspellets) som är mjukare för katternas tassar att gå på. Dessa pellets kommer inte att rinna igenom gallret, de ligger kvar där de ligger och de absorberar i princip ingenting. I det undre lagret använder man PeeWee-pellets eller stallpellets (PeeWee-pellets finns hos zoobutiker & stallpellets finns hos Granngården). Då fyller man på med lite mer pellets än vad man vanligtvis gör i den undre lådan, mot om man bara använder träpellets i hela lådan.

Vi använder dessa produkter i våra lådor:

Pellets

Pellets av träspån. PeeWee säljer sin egna variant av träpellets, men man kan lika gärna använda så kallade stallpellets (som är ett billigare alternativ och fungerar på exakt samma vis som PeeWee-pelletsen).

PeeWees pellets säljs via välsorterade djurbutiker samt på vissa välsorterade ICA-butiker. Stallpellets (det billigare alternativet) säljs bland annat på Granngårdens butiker.

PeeWee-pellets till kattlåda – ett alternativ till vanlig kattsand

Glöm inte att städa ur lådan ordentligt

Det är viktigt att städa kattlådorna, för att hålla lådan fräsch och hygienisk. När en katt kissar och bajsar lämnas bakterier i lådan, även om kissklumpen/bajskorven tas bort.

Vi storrengör PeeWee-lådorna helt 1 gång i veckan. Då tömmer vi lådorna på allt strö, skrubbar vi ur dem med såpa, sköljer dem ordentligt och sprayar sedan på ytdesinfektion – de får torka en liten stund och sedan fyller vi på lådorna igen. Man kan också använda påsar avsedda för kattlådor för att enkelt lyfta bort kattsanden i bottenlådan och därmed förenkla städningen.

Bentonitsandlådorna behöver inte rengöras lika ofta, tillverkarna har oftast rekommendationer på förpackningen hur ofta sanden ska bytas ut och lådan rengöras.


I vissa fall är det bra med vanlig kattsand

Det mest naturliga för katter, som ursprungligen är ökendjur, är att lämna sin avföring i sand. Det finns olika sorters kattsand på marknaden, varav bentonitlera är den populäraste varianten eftersom det luktar lite om den och den absorberar katters kiss på ett fördelaktigt sätt.

Vissa katter vägrar att gå på lådan om det är annat än vanlig kattsand i den. Då rekommenderar vi att man använder vanlig kattsand – lyssna på kattens protester, annars kanske man får problem med en katt som gör sina behov på ställen vi människor inte alls tycker är lämpliga.

Men det lämnar avtryck på omgivningen … 

Bentonitsand kan inte brytas ned av naturen. Den kattsand som du slänger kommer alltid att finnas kvar och hamnar på soptippen i stora högarSe gärna efter om det finns andra alternativ som liknar sand som kan fungera i ditt hushåll. Här är några exempel:

Tips på olika varumärken av miljövänligare kattsand

  • Cat’s Best Original. Träpelletsströ som klumpar likt vanlig kattsand när den blir blöt. Binder både lukt och vätska effektivt och är dammfritt. Ströet är 100% nedbrytningsbart.
  • World’s Best Cat Litter. Majsbaserat strö som klumpar ihop sig när den blir blöt. Högst betyg i Testfakta, april 2017.
  • PeeWee (se ovan).
  • Ecolife. Klumpbildande och ekologisk. Gjord på ärt- och fruktfibrer, och är biologiskt nedbrytbar.

Några tidningsrubriker kattsand och miljöpåverkan

Translate Site »