Vad för kattsand använder du?

Posted on Posted in Tips, Tips till kattägare
Det är en fråga som aldrig verkar gå ur tiden för kattägare, och det finns lika många svar på den som det finns kattägare. De flesta brukar enas om att klumpbildande bentonitlera (“vanlig kattsand”) är den bästa sanden, för att den ofta är dryg, klumpar bra och luktar lite. Men tyvärr är den sanden en riktig miljöbov – klumparna blir som cement och bryts inte ned. Dessutom väger sanden oerhört mycket, 1 liter väger hela 1 kg (och det behövs många liter för att fylla en låda). Om du har möjlighet, överväg gärna ett miljövänligare alternativ.

Men finns det någon miljövänlig kattsand?

Svaret är att det finns massor! I vårt hushåll använde vi tidigare klumpbildande sand av träspån (ÖKO Plus bl.a.) – som fungerade utmärkt! – innan vi vågade ta steget att helt konvertera till PeeWee-modellen. I PeeWee-lådan har vi stallpellets & cellulosapellets. Alla dessa tre sandtyper (träspån, stall- & cellulosapellets) är nedbrytbara och minskar påverkan på naturen. Dessutom väger de mycket mindre och räcker mycket längre.

PeeWee-modellen – ett fantastiskt koncept

  • PeeWee-intro
  • Innehåll i lådorna
  • Rengöring

Lådorna med dubbel botten

PeeWee är ett varumärke som tillverkar dubbelbottnade kattlådor med samma namn (läs mer på deras webbsida). Den består av en vanlig lådbotten samt en innerlådebotten som har massor av hål. Tanken är att urin skall rinna igenom det inre bottenlagret och stanna i det nedre bottenlagret. I det undre lagret lägger man lite pellets, i övre lagret lägger man också lite pellets (så det täcker bottnen). När det sedan blir blött efter att katten urinerat löser det upp sig till ett fint spån. Det fina spånet åker igenom gallret till det undre lagret. Där stannar det sedan tills det är dags att tömma lådan.

Vi har en annan twist på detta

… (efter tips från bästa Carro) – vi fyller det övre lagret med cellulosapellets (typ papperspellets) som är mjukare för katternas tassar att gå på. Dessa pellets kommer inte att rinna igenom gallret, de ligger kvar där de ligger och de absorberar i princip ingenting. I det undre lagret använder vi stallpellets (finns på 14 literssäckar på Granngården för en 50-lapp), där fyller vi på med lite mer pellets än vad man vanligtvis gör om man bara använder träpellets i hela lådan. Katterna är jättenöjda! Dessutom är det ekonomiskt & luktar inte. 

Vi använder dessa produkter i våra lådor:

Majsan Remiss Smådjursströ – säljs på Granngården länk till produkt

     image1-1

Spån Krafft Ströpellets – säljs på Granngården länk till produkt

Om vi inte får tag i dessa köper vi PeeWees egna pellets, som är något dyrare och säljs i djurbutiker (jag har även sett att de finns på vissa ICA-butiker, men inte alla).

     image2

Städa ur lådan ordentligt!

Det är viktigt att städa kattlådorna, eftersom det faktiskt är ofräscht att inte göra det. När en katt kissar och bajsar lämnas bakterier i lådan, även om kissklumpen/bajskorven tas bort.

Vi storrengör våra lådor helt 1 gång i veckan (tömmer dem på all sand + skrubbar ur & desinfekterar), vissa rengör vartannan vecka – man känner själv när det är bäst att städa ur lådorna. Storrengöring och desinfektion av lådorna bör ske minst 1 gång per månad, tycker vi. Då skrubbar vi ur lådorna med såpa, sköljer dem ordentligt och sprayar sedan på ytdesinfektion – de får torka en liten stund och sedan fyller vi på lådorna igen.  


Varför ens använda “vanlig” kattsand?

Det mest naturliga för katter, som ursprungligen är ökendjur, är att lämna sin avföring i sand. Det finns olika sorters kattsand på marknaden, varav bentonitlera är den populäraste varianten eftersom det luktar lite om den och den absorberar katters kiss på ett fördelaktigt sätt.

Vissa katter vägrar att gå på lådan om det är annat än vanlig kattsand i den. Då rekommenderar vi att man använder vanlig kattsand – lyssna på kattens protester, annars kanske man får problem med en katt som gör sina behov på ställen vi människor inte alls tycker är lämpliga.

Bentonitsand kan inte brytas ned av naturen. Den kattsand som du slänger kommer alltid att finnas kvar. Se gärna efter om det finns andra alternativ som kan fungera i ditt hushåll. Här är några exempel:

  • Cat’s Best Original. Träpelletsströ som klumpar likt vanlig kattsand när den blir blöt. Binder både lukt och vätska effektivt och är dammfritt. Ströet är 100% nedbrytningsbart.
  • World’s Best Cat Litter. Majsbaserat strö som klumpar ihop sig när den blir blöt. Högst betyg
    i Testfakta, april 2017.
  • PeeWee (se ovan).
  • Ecolife. Klumpbildande och ekologisk. Gjord på ärt- och fruktfibrer, och är biologiskt nedbrytbar.

Några tidningsrubriker om vanlig kattsand gjord av bentonitlera

Från Gästriklands Tidning 26 mars 2018
Från Göteborgsposten 6 maj 2015
Från SVT Nyheter, 21 februari 2015.
Från GP, 29 april 2017