Vi planerar kattungar vintern 2024 – Läs mer.

Frågan om vilken kattsand som är bäst är en ständig diskussion bland kattägare, och svaren varierar.

Men många enas om att klumpbildande bentonitlera, ofta kallad ”vanlig kattsand”, är ett populärt val. Den klumpar bra, fångar upp lukt effektivt och gör det enkelt att rensa kattlådan, eftersom klumparna håller ihop och övrig sand hålls fräsch längre.

Men trots dess fördelar har bentonitlera sina nackdelar. Den är inte miljövänlig, då klumparna blir som cement och inte bryts ner. Dessutom dammar den ofta, trots tillverkares påståenden om att den är dammfri, och sanden tenderar att spridas utanför lådan.

Om du kan, överväg gärna ett mer miljövänligt alternativ till din kattsand.

Vad är era kattungar vana vid för sorts kattsand?

  • Kattungar uppväxta hos Anna är generellt sett vana vid PeeWee-konceptet.
  • Kattungar uppväxta hos Hanna är generellt sett vana vid klumpbildande kattsand (EverClean).
  • Kattungar uppväxta hos våra fodervärdar kan vara van vid någon av ovanstående sandsorter.

Vi informerar alltid om vilken sorts sand kattungen är van vid att använda i samband med att man besöker kattungen. 🙂

Innehåll


Finns det någon miljövänlig kattsand?

Ja, det finns många miljövänliga alternativ till traditionell kattsand! Vi använde tidigare klumpbildande sand av träspån, som t.ex. ÖKO Plus, och den fungerade riktigt bra. Numera har vi övergått helt till PeeWee-systemet, där vi använder stallpellets och cellulosapellets.

Dessa tre typer av kattsand – träspån, stallpellets och cellulosapellets – är biologiskt nedbrytbara och har mindre påverkan på miljön. De är dessutom lättare i vikt och varar längre än traditionell kattsand, vilket gör dem både praktiska och hållbara. Det finns ännu fler kattsandvarianter på marknaden, som kan vara baserade på majs, nötter och sojabönor – för att nämna några.

Nedan har vi samlat några andra varumärken som erbjuder miljövänlig kattsand, så att du kan hitta ett alternativ som passar dig och din katt.

Här har vi skrivit några tips på några andra olika varumärken med miljövänligare kattsand.

PeeWee-systemet – miljövänligt & kostnadseffektivt

Lådorna med dubbel botten – PeeWee-systemet

PeeWee är ett smart system med dubbelbottnade kattlådor, där urin kan rinna från den perforerade innerlådan till den undre behållaren. Här lägger du lite pellets i både det övre och undre lagret. När katten kissar, löses pellets upp till fint spån som faller genom gallret och samlas i botten, där det stannar tills du tömmer lådan.

Annas och Emmas katter älskar PeeWee-lådorna! De är ekonomiska, luktfria och mer miljövänliga.

kattsandlåda av PeeWee-modell

Tips för kinkiga katter

Om din katt inte gillar PeeWee-strö, kan du testa att använda cellulosapellets (papperspellets) i det övre lagret, som är mjukare för tassarna. De absorberar inget och rinner inte genom gallret. I det undre lagret använder du PeeWee- eller stallpellets, och fyller lite mer än vanligt. Det här kan göra övergången smidigare för kräsna katter.

Vi använder följande produkter i våra kattlådor:

Pellets av träspån

PeeWee erbjuder sina egna träpellets, men du kan lika gärna använda stallpellets – ett billigare alternativ som fungerar precis lika bra. Båda typerna är nedbrytbara och fungerar utmärkt i PeeWee-systemet.

Var kan du köpa dem?

PeeWee-pellets finns hos välsorterade djurbutiker och vissa ICA-butiker. Stallpellets, det mer prisvärda alternativet, hittar du bland annat hos Granngården.

Kattsand av träspån

Smily Eco Wood Chips Kattsand är tillverkad av 100% växtfiber, utan tillsatser och parfym. Den är klumpbildande, effektiv och har en naturlig doft av trä som både du och din katt kommer att uppskatta.

Kattsanden är en ren naturprodukt och väger betydligt mindre än traditionell lerbaserad kattsand. Växtfibrerna har en imponerande absorptionsförmåga och kan ta upp vätska upp till sju gånger sin egen vikt. Trots att den är parfymfri, binder den upp till 99% av lukten från kattlådan.

Var kan du köpa den?

Smily Eco Wood Chips Kattsand finns att köpa hos Arken Zoo och VetZoo SE. Liknande produkter finns även hos andra djurbutiker under olika varumärksnamn.

Kattsand av bentonitlera

Vissa hushåll använder bara ”vanlig kattsand”.

Glöm inte att städa ur lådan ordentligt

För att hålla kattlådan fräsch och hygienisk är det viktigt att rengöra den regelbundet. Även om du tar bort kissklumpar och bajs kan bakterier finnas kvar i lådan.

Vi storrengör våra PeeWee-lådor en gång i veckan. Då tömmer vi ut allt strö, skrubbar med såpa, sköljer noggrant och sprayar med ytdesinfektion. Lådan får torka innan vi fyller på med nytt strö. Ett tips är att använda påsar för kattlådor, vilket gör det enklare att byta ut sanden i bottenlagret.

Bentonitsandlådor behöver inte rengöras lika ofta. Följ tillverkarens rekommendationer för hur ofta sanden ska bytas och lådan rengöras.


I vissa fall är det bra med vanlig kattsand

Katter, som ursprungligen är ökendjur, föredrar naturligt att gräva ner sin avföring i sand. Bentonitlera är en av de mest populära kattsandsvarianterna eftersom den effektivt absorberar urin och håller lukten nere.

Vissa katter kan vara väldigt kräsna och vägrar använda lådan om det inte är vanlig kattsand. I sådana fall är det bäst att lyssna på kattens behov och använda den typ av sand de föredrar, för att undvika att de börjar göra sina behov på olämpliga platser i hemmet.

Men det lämnar avtryck på omgivningen … 

Bentonitsand har en stor påverkan på miljön eftersom den inte är nedbrytbar. När du slänger den, hamnar den på soptippen och blir kvar där i stora högar. Genom att välja ett miljövänligare alternativ minskar du ditt klimatavtryck. Därför kan det vara värt att överväga mer miljövänliga alternativ som förmodligen fungerar lika bra i ditt hushåll. Här är några tips:

Tips på olika varumärken av miljövänligare kattsand

  • Cat’s Best Original. Träbaserat strö som klumpar när det blir blött, binder lukt och vätska effektivt, och är dammfritt. Dessutom är det 100% nedbrytningsbart.
  • World’s Best Cat Litter. Majsbaserat strö som klumpar ihop sig när den blir blöt. Högst betyg i Testfakta, april 2017.
  • PeeWee. Se tidigare beskrivning ovan.
  • Ecolife. Klumpbildande och ekologiskt, gjort av ärt- och fruktfibrer, och helt biologiskt nedbrytningsbart.

Några tidningsrubriker kattsand och miljöpåverkan

Translate Site »