Qtcat Bellatrix med kattungar BSH n 24 colourpoint

Tips: Förberedelser inför kattförlossning

Posted on Posted in Kattungar, Senaste blogginläggen, Tips, Tips till uppfödare

Det finns massor av bra tips att läsa på nätet inför kattförlossningar. En dräktighet och förlossning brukar tendera att inte riktigt vara den andra lik, så man kan aldrig helt veta vad som kommer hända. Men ju mer man läser och ju mer man förbereder sig, desto enklare blir det att fatta så korrekta beslut som möjligt.

Innehåll

 • Prylarna du behöver
 • Tips på förlossningslåda/bolåda
 • Miracle Nurser (Miracle Nipple) – för nappning av kattungar
 • Lästips

Prylarna du ska ha till kattungarnas förlossning

Såklart är detta inget måste, en katt föder sina ungar oavsett om att man har bra saker för ändamålet eller inte. Men om saker och ting skulle gå snett under förlossningen är man bättre förberedd och ökar chanserna för lyckliga slut. Listan nedan är hämtad från Katter.nu.

“Första förbands-lådan”

 • Rena handdukar
 • Värmedyna eller värmeflaska
 • Extra filt att byta med under förlossningen
 • Steril sax (för att klippa navelsträngen, jag brukar inte använda detta själv dock)
 • Glidslem
 • Navelklämma (tråd eller peang)
 • Avfallspåse
 • Slemsug (steril)
 • Puppy Pads (absorberande underlag till bolådan)
 • Mjölkersättning (jag använder KMR, men har också använt Royal Canins mjölkersättning)
 • Flaska + nappar (steriliserade, “ny” populär napp är “Miracle Nipple”)
 • Nutri-drops (helt frivilligt, glukos- och vitamindroppar för medtagna kattungar/katthonor under förlossningen)
 • Handdesinfektion (för så bakteriefria händer som möjligt)

Att ha redo vid bolådan

 • Penna & papper (till anteckningar om födelsetid och födelsevikt)
 • Hushållsvåg (för att väga kattungarna)
 • Nummer till veterinär (och ev. till uppfödare/mentor)
 • Klocka (jag använder iPhonens stoppur/stop watch, dels för att mäta tid mellan värkarna men också för att mäta tid mellan kattungarna)
 • Mobilladdare (bra att ha i närheten)
 • Transportbur/bolåda (jag använder Ferplast Atlas Car Mini)
Slemsug, sondmatning, sprutor + nappen Miracle Nipple (storlek mini), nutri-drops
Slemsug, sondmatning, sprutor + nappen Miracle Nipple (storlek mini), nutri-drops
Nutri-drops for cats med glukos & vitaminer som kan hjälpa mammakatt/ kattungar med energi under och efter kämpiga kattförlossningar

   

Tips! Ferplast Atlas Car Mini som förlossningslåda/bolåda

Ferplast Atlas Car Mini
Ferplast Atlas Car Mini fungerar mycket bra som bolåda under kattungars första tid

Många uppfödare har idag kartonger eller bolådor i trä under förlossningar, vilket är helt funktionsdugligt och inget konstigt. Men vill man ha en mer ergonomisk “arbetsställning” under förlossningarna märker man snart att det inte är bekvämt att ligga på mage vid en kartong på golvet. Särskilt inte heller om man har den oturen att man varit med om en långdragen förlossning eller behövt stödmata kattungar, vilket medför att man sitter utanför lådan under många, långa timmar. Eller ifall något inte går som det ska under förlossningen och man behöver åka till veterinär.

 

Jag fick tips från Carolina Qtcat om att använda en speciell sorts hundbur som förlossningslåda. Öppningen på Atlas-buren är optimalt formad för att man ska kunna ha översikt över vad som pågår, vilket gör att man som uppfödare kan sitta upprätt. Dessutom finns en bottenplatta i buren som gör att fukt glider ned till botten av buren utan att djuret ligger i väta – även det perfekt under en förlossning, som innehåller mycket kladd och väta. Om man behöver åka iväg till veterinär så monterar man relativt enkelt in burdörrarna och vips så kan bolådan även fungera som transportbur (var dock noga med hur du lyfter buren, och läs instruktionsmanualen som medföljer buren).

 

När förlossningen är över sanerar man enkelt buren. Häng en filt över buren så den blir en mysig varm grotta. Den passar som bolåda för kattfamiljen under ca 2-3 veckor, sedan börjar kattungarna oftast rymma. Eftersom kanten är så hög kommer de inte klara av att klättra tillbaka in i lådan, och då har buren tjänat sitt syfte för denna gång.

Miracle Nipple – “ny” napp till nappflaskan

Det kan ju bli så om man har otur att man kan behöva stödmata eller ta över matning helt och hållet av kattungar. Därför är det jätteviktigt att man har bra nappar och nappflaskor/sprutor hemma. Efter att ha sett stor uppståndelse över en speciell sorts nappar på nätet så har jag också beställt nappar av märket Miracle Nipple i storleken Mini. Den är speciellt utformad för små däggdjur som diar, och enligt tillverkaren själv ska vara mer hållbar än andra nappar.

 

Basen av nappen är formad så att små kattungar kan knåda på den precis som de gör när de diar sin mamma. Den passar sprutor och flaskor med luer-låsning (luer lock), men kan också träs på mindre sprutor. Efter chatt med bästa Anita Rozehip’s fick jag tips om att köpa till 2 ml och 5 ml stora luer syringes (luer sprutor) från webbshoppen Abnoba Pet Store (UK).

Läs på innan det är dags

En av mina favoritsidor är Katter.nu:s “Förlossningen”. Dels beskrivs själva förlossningen, men det finns också en oerhört praktisk checklista på vad man kan förbereda med som uppfödare eller fodervärd i form av handdukar, verktyg, nappflaskor, värmedynor med mera. Riktigt bra, för när det börjar dra ihop sig har i alla fall jag ofta tankarna på annat håll och har lite svårt att fokusera. 😉

Kattuppfödning, avel och genetik – av Ylva Stockelberg Jag brukar också vagga runt med Ylva Stockelbergs bok “Kattuppfödning, avel och genetik” under armen, boken beskriver överskådligt vad det är som händer i slutskedet av förlossningen och svarar på många andra frågor man har som uppfödare och/eller fodervärd. Guld värd och ett måste i bokhyllan – men framförallt på nattduksbordet och vid bolådan där kattungarna förväntas födas. Boken kan beställas från Amrafel förlag, som är Stockelbergs egna förlag (länk ovan).

 

Facebookgrupper med bra info: