Det finns massor av bra tips att läsa på nätet inför kattförlossningar. En dräktighet och förlossning brukar tendera att inte riktigt vara den andra lik, så man kan aldrig helt veta vad som kommer hända. Men ju mer man läser och ju mer man förbereder sig, desto enklare blir det att fatta så korrekta beslut som möjligt.

Uppdaterad senast 2021-01-28.

Innehåll

Prylarna du ska ha till kattungarnas förlossning

Såklart är detta inget måste, en katt föder sina ungar oavsett om att man har bra saker för ändamålet eller inte. Men om saker och ting skulle gå snett under förlossningen är man bättre förberedd och ökar chanserna för lyckliga slut. Listan nedan är hämtad från Katter.nu.

”Första förbands-lådan”

 • Rena handdukar
 • Värmedyna eller värmeflaska
 • Extra filt att byta med under förlossningen
 • Steril sax (för att klippa navelsträngen, jag brukar inte använda detta själv dock)
 • Glidslem
 • Navelklämma (tråd eller peang)
 • Avfallspåse
 • Slemsug (steril)
 • Puppy Pads (absorberande underlag till bolådan)
 • Mjölkersättning (vi använder Royal Canins mjölkersättning)
 • Flaska + nappar (steriliserade, ”ny” populär napp är ”Miracle Nipple”)
 • Nutri-drops (helt frivilligt, glukos- och vitamindroppar för medtagna kattungar/katthonor under förlossningen)
 • Handdesinfektion (för så bakteriefria händer som möjligt)

Att ha redo vid bolådan

 • Penna & papper (till anteckningar om födelsetid och födelsevikt)
 • Hushållsvåg (för att väga kattungarna)
 • Nummer till veterinär (och ev. till uppfödare/mentor)
 • Klocka (jag använder iPhonens stoppur/stop watch, dels för att mäta tid mellan värkarna men också för att mäta tid mellan kattungarna)
 • Mobilladdare (bra att ha i närheten)
 • Transportbur/bolåda (jag använder Ferplast Atlas Car Mini)
 • Snugglesafe värmedyna (värms i microvågsugn)
Slemsug, sondmatning, sprutor + nappen Miracle Nipple (storlek mini), nutri-drops
Slemsug, sondmatning, sprutor + nappen Miracle Nipple (storlek mini), nutri-drops.
Nutri-drops for cats med glukos & vitaminer som kan hjälpa mammakatt/ kattungar med energi under och efter kämpiga kattförlossning.

TIPS!

Förlossningslåda/Bolåda: använd en Ferplast Atlas Car Mini

Många uppfödare har idag kartonger eller bolådor i trä under förlossningar, vilket är helt funktionsdugligt och inget konstigt. Men vill man ha en mer ergonomisk “arbetsställning” under förlossningarna märker man snart att det inte är bekvämt att ligga på mage vid en kartong på golvet. Särskilt inte heller om man har den oturen att man varit med om en långdragen förlossning eller behövt stödmata kattungar, vilket medför att man sitter utanför lådan under många, långa timmar. Eller ifall något inte går som det ska under förlossningen och man behöver åka till veterinär.

Atlas Car Mini gör det enkelt för mig att sitta med rak rygg

Jag fick tips från en annan uppfödare om att använda en speciell sorts hundbur som förlossningslåda. Öppningen på Atlas-buren är optimalt formad för att man ska kunna ha översikt över vad som pågår, vilket gör att man som uppfödare kan sitta upprätt. Dessutom finns en bottenplatta i buren som gör att fukt glider ned till botten av buren utan att djuret ligger i väta – även det perfekt under en förlossning, som innehåller mycket kladd och väta. Om man behöver åka iväg till veterinär så monterar man relativt enkelt in burdörrarna och vips så kan bolådan även fungera som transportbur (var dock noga med hur du lyfter buren, och läs instruktionsmanualen som medföljer buren).

Bra för första tiden efter förlossningen

När förlossningen är över sanerar man enkelt buren. Häng en filt över buren så den blir en mysig varm grotta. Den passar som bolåda för kattfamiljen under ca 2-3 veckor, sedan börjar kattungarna oftast rymma. Eftersom kanten är så hög kommer de inte klara av att klättra tillbaka in i lådan, och då har buren tjänat sitt syfte för denna gång.

Lyxigare förlossningslåda för katt

Fungerar inte videon? Prova denna länk istället.

Om du hellre vill ha en låda som är anpassad efter kattförlossningar finns det flera färdiga att köpa. Vi har nyligen fått hem en jättefin bolåda från Praska Shop / Eco Cats Collection, som levererar jättefina tillbehör för katt från Polen. Under fliken ”PORODÓWKI i AKCESORIA” (med Google Translate står det ”DELIVERY BOXES and ACCESSORIES”) så hittar man bolådorna och tillbehör till dem.

Jag var i kontakt med en annan uppfödare som varmt rekommenderade en förlossningslåda från Praska Shop och enligt henne så räckte det med den ”mindre” storleken på lådan – i alla fall för Brittiska korthår. 🙂 Alla lådorna från Praska Shop monteras enkelt utan skruvar. Vi köpte modellen ”Princess” som har en hylla där man kan lägga tillbehör och annat man vill ha nära ungarna (men som de inte kan komma åt), och så köpte jag även till en LED lampa/list så att det blir enkelt att titta ned i bolådan. När den inte används plockar man enkelt ihop den och lägger den i dess förvaringspåse till nästa gång. 🙂

Den är en lite dyrare förlossningslåda, men väl värt om du vet med dig att du kommer ha flera kullar. 🙂

Förlossningslåda för katt i modellen ”Princess” från Praska Shop / Eco Cats Collection.
Den här modellen har en smart förvaringshylla som kattungar inte kommer åt. Praska Shop / Eco Cats Collection.

Köp förlossningslådan hos Praska Shop.

Miracle Nipple i storlek Mini – ”ny” katt-napp till nappflaskan

Det kan ju bli så om man har otur att man kan behöva stödmata eller ta över matning helt och hållet av kattungar. Därför är det jätteviktigt att man har bra nappar och nappflaskor/sprutor hemma. Efter att ha sett stor uppståndelse över en speciell sorts nappar på nätet så har jag också beställt nappar av märket Miracle Nipple i storleken Mini. Den är speciellt utformad för små däggdjur som diar, och enligt tillverkaren själv ska vara mer hållbar än andra nappar.

Basen av nappen är formad så att så att kattungen inte kan suga ned nappen i halsen. Den passar sprutor och flaskor med luer-låsning (luer lock), men kan också träs på mindre sprutor. Efter chatt med bästa Anita Rozehip’s fick jag tips om att köpa till 2 ml och 5 ml stora luer syringes (luer sprutor) från webbshoppen Abnoba Pet Store (UK).

Miracle Nipple kan bland annat köpas här via Abnoba Petstore (UK).

Läs på innan det är dags för katthonas förlossning

En av mina favoritsidor är Katter.nu:s ”Förlossningen”. Dels beskrivs själva förlossningen, men det finns också en oerhört praktisk checklista på vad man kan förbereda med som uppfödare eller fodervärd i form av handdukar, verktyg, nappflaskor, värmedynor med mera. Riktigt bra, för när det börjar dra ihop sig har i alla fall jag ofta tankarna på annat håll och har lite svårt att fokusera. 😉

”Kattuppfödning, avel och genetik” (Ylva Stockelberg)

Jag brukar också vagga runt med Stockelbergs bok under armen, boken beskriver överskådligt vad det är som händer i slutskedet av förlossningen och svarar på många andra frågor man har som uppfödare och/eller fodervärd. Guld värd och ett måste i bokhyllan – men framförallt på nattduksbordet och vid bolådan där kattungarna förväntas födas. Boken kan beställas från Amrafel förlag, som är Stockelbergs egna förlag.

Boken kan bland annat köpas genom Amrafael förlag.

Facebookgrupper med bra info:

Translate Site »