Precis som många andra uppfödare önskar vi att föda upp friska och sunda katter, därför följer vi några hälsoprogram från PawPeds. Däribland hälsoprogrammet för HD, som först togs fram för Maine Coon-katter när det uppdagades att den rasen var hårt drabbad av just höftledsdysplasi (HD). För att få en bedömning på kattens höftleder måste man först ta röntgenbild hos veterinär. Mer om det nedan!

Det hände mycket igår: Jag hämtade Yen (CH SE*Meduseld’s Yen) i Danderyd och sedan Ester (SE*Meduseld’s Krona) i Uppsala för att sedan röra oss mot södra sidan Uppsala till Rembackens veterinärklinik. Vi har varit där förut med tjejernas pappa Essing & mamma Gaia för samma procedur.

Eftersom tjejerna inte var tillräckligt lugna för att röntgas utan sedering så fick de lite sådant. I samband med att man väljer rätt dosering vägdes tjejerna en och en. Yen väger ungefär 4,2 kg och Ester 3,6 kg. Inga bjässar någon av dem med andra ord, men så är ju Ester fortfarande bara 11 månader gammal och har lite tid på sig att lägga på vikt. Minimum runt 4 kg på en britt brukar man prata om, även om det finns många andra faktorer att ta hänsyn till också i bedömningen av vikt och kroppsbyggnad. Yen är troligen relativt färdigväxt och 4,2 kg är en bra vikt som är i bra proportion till hennes storlek.

Såhär ser det ut när man placerar katterna inför röntgenplåtningen. Obs! En katt i taget förstås! Säckarna bredvid deras överkroppar hjälper bara till att stötta upp kropparna så de ligger stadigt och rakt. När själva plåten tas så hjälper både jag och djurskötaren till med att hålla katterna för ett bra bildresultat.

Här syns en halv röntgenplåt, jag vill inte visa hela här på bloggen ännu.

När djurskötaren tog bilderna var hon väldigt noga med att katten ligger helt platt på rygg, har helt rak ryggrad och att höftlederna ligger helt rakt parallellt från varandra. Detta är jätteviktigt för att avläsningarna ska bli så korrekta som möjligt. Dessutom såg hon till att själva lårbenen ser väldigt raka ut på röntgenbilden, de får ”inte se ut som bananer” som hon själv uttryckte det – därför tycker jag det är superbra att gå till kliniker där man har en vana av att röntga katters och hundars höftleder eftersom de vet och förstår hur bilderna ska vara komponerade.

Efter det får katterna medel för uppvaknande och deras del i denna process är över. Kliniken skickar över bilderna (och de formulär jag hade med mig från PawPeds) till veterinären som läser av bilderna, och som sedan graderar höfterna. Väntan på resultaten brukar dröja mellan 3-6 veckor.

Jag är väldigt glad över att tjejernas fodervärdar hade möjlighet att låna ut sina katter till denna dags äventyr – särskilt långt äventyr blev det ju för Yen som hämtades först och lämnades sist. ? Stort tack till er!

Vi hörs!

Translate Site »