Kattmat i kartong, frysta barf-bullar och torrfoder utan spannmål

Blötmat eller torrfoder?

Posted on Posted in Tips, Tips till kattägare
Det är många som har åsikter om vad som är det bästa – torrfoder eller blötmat?Frågan om vilket foder som är bäst en riktig vattendelare. Det är många som påstår sig veta bäst: djurfoderföretag, veterinärer (ofta influerade av foderföretagen), andra kattägare, uppfödaren till din katt, den egna övertygelsen … Alla har en egen övertygelse och åsikt – och såklart har jag det med. 😉 Läs vidare så förklarar jag mer.

Hur gör vi?

I vårt katteri är filosofin enkel: vi ger bara blötmat till våra katter. Det beror på att torrfoder har så många negativa hälsoaspekter, bl.a. drar många slutsatsen att katter kan drabbas av diabetes på grund av torrfoder (vilket underbyggs av en studie från SLU, läst 2017-01-22) – vissa hävdar även att det ge upphov till njursvikt (i kombination med andra faktorer). Men det finns också andra anledningar till varför vi inte tycker torrfoder är ett sunt alternativ, baserat på ren logik. Fortsätt läs så förklarar jag vad jag menar.

Torrfoder: inget naturligt alternativ

Torrfoder sväller i magen, och det sväller med hjälp av fukt. När katten har ätit torrfodret färdas det alltså ned till magsäcken där det sväller och samlar fukt. Katter är djur som är kända för att dricka alldeles för lite (de har ingen törstreflex). Därför är det givetvis allvarligt att fodret tar den vätska som katten behöver. Förutom detta så blir många katter tjocka av torrfodret, då de inte känner när de blir mätta på samma sätt som när de äter blötmat.

Många torrfoder är inte heller ett dugg artanpassade – katten är en art som behöver kött för att överleva, tyvärr innehåller torrfoder oftast stora delar majs & annat vegetabiliskt. Många foder innehåller också mycket salt, som skadar katten och kan leda till njursvikt (vilket ofta förkortar kattens liv). Även de foder som innehåller mer kött (Acana, Taste of the Wild, Canagan med flera) är ofta sämre än blötmat. Titta på innehållsförteckningen så ser du att det stämmer. Torrfoder ger man endast på grund av en orsak: det är enkelt & bekvämt för kattägaren. Inget att skämmas för, men så är det. Dessutom är det meningen att torrfoder ska hålla under oerhört lång tid, ofta i flera år. Torrfoder bakas också så att den näring som finns från början värms bort. Och finns det trista tillsatser i produkterna? Jo, precis. Det kan inte vara nyttigt att katterna får i sig en massa konserveringsmedel och tillsatser.

Blötfoder: ett bättre alternativ

Blötfoder (av vissa kallat våtfoder) är naturligare för katten att äta än torrfoder. Att tänka på är att katter inte känner smaken av socker, så undvik de blötmatsburkar som innehåller det (för det är ju helt onödigt). Fördelen med blötmat är att vi vet att våra katter får i sig vätska via maten, vi behöver alltså inte vara speciellt oroliga för att de inte dricker vatten. Däremot är fodret knappast färskt och ska kunna hålla sig fräscht under långa perioder i sval rumstemperatur – det säger ju sig självt att detta knappast heller är det bästa alternativet …

mjau_konserv_kyckling MJAU KONSERV / TETRA
Vi ger framförallt Mjau blötmat på burk, ibland på papptetra. Maten är svensklagad, papptetrorna är dessutom ett miljövänligare alternativ.
produktbild_400x500_feline_tetra_extra_kyckling BOZITA TETRA
Vi ger också mycket Bozita i tetra (också ett bättre alternativ för miljön). Bozita är ett svenskt premiummärke, maten är svensklagad.

BARF: bästa alternativet

Bilogiskt anpassad rå föda (BARF) är troligen det bästa alternativet för utfodring av katt. Det innebär att matens innehåll speglar ett bytesdjur i det vilda, man kan kalla det för en artomptimerad kost. Maten tillagas inte, då försvinner viktig näring ur maten, utan den serveras rå. Katterna tycker mycket om detta, det märks att de var skapade för att äta rå mat – och det är inget äckligt med det. Det är mycket viktigt att sammansättningen är anpassad för katten. Den färdiga maten förvaras utan konserveringsmedel i frysen, och tinas sedan i kylskåp. Detta är det enda alternativet där du slipper onödiga tillsatser.

Inte sugen på att blanda ihop en BARF-röra själv? Idag finns det bara ett färdigt helfoder på marknaden som innehåller allt det som katten behöver, från det finska varumärket MUSH. Det finns 3 olika smaker att välja mellan. Om endast ger MUSH till sin kattunge eller dräktiga/digivande hona så ska man ge den gula påsen, då den täcker in de särskilda behov som katten/katterna har då.

MUSH
Det finns 3 olika smaker att välja mellan. Om endast ger MUSH till sin kattunge eller dräktiga/digivande hona så ska man ge den gula påsen, då den täcker in de särskilda behov som katten/katterna har då.

Kastrerad katt – hur mycket mat ska man ge?

Det är inte helt ovanligt att kastrerade katter går upp i vikt. Därför är det viktigt att man har koll på kattens matintag, så man slipper utsätta katten för en tråkig bantning som ingen blir glad av (varken ägare eller katt). Enklaste sättet att se till att katten inte går upp för mycket i vikt är att ge en kontrollerad mängd mat anpassad efter kattens aktivitetsnivå & generella hull. Råden som finns på burkar, påsar och dylikt är bara vägledande och ska inte ses som absoluta mått som varje katt ska följa. Din katt är en individ, precis som vi människor är individer. Om din katt är mager bör den äta mer, är katten knubbig bör man skära ned något på mängden mat. Visst låter det logiskt? 🙂

 

Övervikt är ett vanligt problem som beror på många faktorer. Till exempel vilket foder katten får och hur aktiv den är, men det kan också bero på om katten är kastrerad eller ej. Kastrationen påverkar bland annat ämnesomsättningen och aktivitetsnivån. En studie har visat att okastrerade hankatter har 28 % högre ämnesomsättning än kastrerade hankatter. Och okastrerade honkatter har 33 % högre ämnesomsättning än kastrerade honkatter. Efter kastrering ökar katterna dessutom sitt matintag med 26 % respektive 17 %. Detta är den största anledningen till att katter går upp i vikt efter kastrering. De behöver mindre energi, men tenderar att äta mer.

– Jessica Magnusson, ur Kastration av katt (Sveriges Lantbruksuniversitet, 2009) Läs studien här

Hur mycket mat ska man då ge sin katt?

Jag kommer inte att ge råd här om exakt mängd mat, istället kommer jag rekommendera att man som kattägare känner igenom sin katt. En katt ska ha tillräckligt mycket underhudsfett så att man fortfarande kan känna revbenen på sidorna av katten – men man ska inte känna dem för tydligt. Om man däremot har svårigheter att känna revbenen alls så har man troligen en katt som ligger på den knubbigare delen av viktskalan.

Tänk på att inte överutfodra katten!

Vi har ett ansvar för våra djur att hålla dem i en god form. Det betyder inte att det inte kan bjudas på något gott då och då, det jag menar är att vi måste tänka efter hur mycket vi ger våra djur. Det kan vara väldigt svårt att göra en uppskattning av vad en “liten ostbit” har för “konsekvenser”, men det är viktigt att man som ägare läser på och förstår detta.

En väldigt bra sammanställning har gjorts av Royal Canin (här vill jag vara tydlig med att vi inte rekommenderar deras torrfoder), där de har översatt små bitar mat som ägare vanligen tycker att katten kan få “smaka” på blir om man översätter det till kanelbullar. Tydligt av tabellen är att det som vi människor tycker är en liten mängd innehåller oerhört mycket mer energi än vad vi tror.

En tabell som visar på hur mycket energi olika smakbitar av människomat innebär för katt. T.ex. att två ostskivor motsvarar fem kanelbullar för en människa.

Att banta en knubbig katt

Tyvärr kommer det aldrig vara uppskattat av en matglad misse att bantning pågår. Det viktigaste är att katten går ned långsamt i vikt under en lång tid, annars kan andra sidoproblem uppstå såsom fettlever. Jag kommer inte gå in närmre på vad detta är just nu, utan nu fokuserar jag på att berätta om bantingsmetoder. Undvik helst att ge torrfoder till katten, det är bättre och enklare att banta med blötmat eftersom den har en större volym tack vare det höga vätskeinnehållet vilket gör att kattens mage blir mer fylld och katten blir mer mätt. Minska portionerna med några gram och fortsätt så under en längre tid tills dess idealvikten är nådd. Denna process får gärna ta några månader, beroende på hur mycket vikt som ska bantas bort. Tänk också på att skära ned på godis, låt inte katten äta människomat eller annat som inte är avsett för katter.

En hjälpsam bild för den som behöver banta sin katt
En hjälpsam bild för den som behöver banta sin katt