Om oss – Meduseld’s kattuppfödning

Posted on Posted in FAQ

Vi föder upp Brittiskt korthår: colorpoint, solida & mönstrade (agouti). Stamnamnet registrerades 31 januari 2014 och innehas av mig, Anna Carlsson. Tillsammans med min man Adam bor jag i Knivsta, en härlig liten ort 10 minuter från Uppsala & ca 15-20 minuter från Arlanda flygplats. Vi bor i lägenhet tillsammans med våra katter, som såklart lever med oss som fullvärdiga familjemedlemmar.

Fredda 7 months
Fredda, vårt första Brittiska korthår

Vi blev intresserade av rasen långt innan vi skaffade vår första britt; min kära farbror och hans familj har två härliga britter som fick oss helt frälsta en gång i tiden. Såklart skaffade vi en egen britt när vi skulle köpa vår första raskatt, men innan dess köpte vi två underbara huskatter från Uppsala Katthem.

 

Efter att vi hade hämtat vår första britt S*Sagotassens Victoria’s Secret “Fredda” började  vi intressera oss mer och mer för katthobbyn, några månader senare ställde vi ut henne för första gången och hon fick sitt första certifikat & prisrosett. Tanken på uppfödning fanns fortfarande inte, vi fortsatte ställa ut Fredda, och med tiden växte intresset för uppfödning. Jag hade aldrig sett mig själv som uppfödare, men ju mer vi åkte på utställningar så insåg jag att det inte fanns så värst många maskade britter (colorpoint) som ställdes ut. Där föddes tanken om att föda upp britter med inriktning på colorpoint.

Målsättning med vår kattuppfödning

Essing 29 januari köket (1 av 5)
Essing, vår första egenuppfödda colorpoint

Idag föder jag upp britter med inriktning mot colorpoint/maskning, agouti/mönstrat & solida/enfärgade. Det är viktigt för mig att vi som föder upp rasen har hälsan i åtanke, därför testar jag mina avelsdjur för HD (höftledsdysplasi), PKD (polycystisk njursjukdom) & HCM (hypertrofisk kardiomyopati).

 

Mitt mål är att föda upp så hälsosamma katter som är rastypiska med runda former och tyngd i kroppen. Kompletterat med ett härligt temperament. Ett annat mål är att förhoppningsvis förbättra de maskade britternas kroppsfärg så att den är så ljus som möjligt, med fin och klar färg på pointerna. Ögonfärgen önskar jag också att jag kan hjälpa till att förbättra så att den blir djupare blå.

 

Tillstånd

SE*Meduseld’s har tillstånd från Länsstyrelsen i Uppsala län för att bedriva kattuppfödning, enligt 16§ Djurskyddslagen.

Utbildningar & kurser

 • Föreläsning om kattens reproduktion 2018 (leg. vet. Marie-Loiuse Almbjel, Perserkatten)
 • Seminarium om HCM & FIP 2017 (Professor Jens Häggström, patolog Anna-Lena Berg, Perserkatten & Spexus)
 • Genetikkurs 2017 (Dagny Dickens & Brittringen)
 • Workshop om Brakycefali 2016 (Perserkatten & Spexus)
 • Uppfödarutbildning 2014 (Ylva Stockelberg & Brittsällskapet)
 • PawPeds G1 2014 (the PawAcademy)

Styrelse- & förtroendeuppdrag

 • Brittringen: Styrelsesekreterare 2016—2018
 • Nordic Selkirk Rex: Styrelsesekreterare + webbansvarig 2016—2018
 • Nordic Selkirk Rex: Ledamot 2015—2016
 • Brittsällskapet: Styrelsesekreterare 2014—2015
 • Brittsällskapet: Tidningsredaktör 2013—2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *